Nem is létezik az a drogstratégia, amire Szijjártó Párizsban hivatkozott

Zutyu 2021. november 2. 14:33 2021. nov. 2. 14:33

Már majdnem egy éve nincs hatályos drogstratégia, de ez nem zavarta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert abban, hogy a nem létező dokumentumra hivatkozzon egy párizsi csúcson.

A kábítószer-használat jelentette kihívásokról mondott beszédet Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Pompidou Csoport fennállásának 50. évfordulóján tartott párizsi rendezvényen. Szijjártó azt fejtegette, hogy véleménye szerint a droghasználat liberalizációja komoly veszélyt jelent az európai társadalmakra és növeli a kábítószerek iránti keresletet, ami pedig a szervezett bűnözés erősödésével jár.

A hosszas elemzés egy pontján Szijjártó kifejtette, a hatóságoknak most különösen fontos a fiatalok megóvására és a prevencióra fókuszálni. Kiemelte, hogy a magyar nemzeti drogstratégiában különös figyelmet szentelnek utóbbi célokra, mivel a fiatalok megóvása a családok védelmének egy módja, márpedig a kormány számára ez jelenti az első számú prioritást.

Csakhogy a politikus egy olyan drogstratégiára utalt felszólalásában, ami jelenleg nem létezik Magyarországon. Szakmai szervezetek hónapok óta hiányolják, hogy a tavaly lejárt után nem hozott a parlament semmilyen stratégiát, így nem is nagyon történik a területen semmi. A Társaság a Szabadságjogokért még tavasszal hívta fel a figyelmet a problémára, emlékeztetve arra, hogyan is állt hozzá a drogügyekhez a magyar kormány.

A drogstratégia – amit 2010 óta „drogellenes stratégiának” neveznek – az Országgyűlés által elfogadott dokumentum, ami összefoglalja az országos célkitűzéseket, az ehhez szükséges tevékenységeket, és összehangolja az egyes alterületek működését. A Fidesz 2010-ben az egy évvel korábban egyhangúlag elfogadott drogstratégiát kikukázta, majd évek teltek el az új, 2013-2020 közti időszakra érvényes stratégia elfogadásáig. Drogmentes Magyarországot ígért nyolc éve a kormány 2020-ra, de a nagyívű tervekből nem lett semmi, nyilvánvalóan nem szűnt meg a szerhasználat hatalmi szóra.

„A nagyívű elképzelésekkel ellentétben, a droghasználat nem veszett el, csak átalakult: a klasszikus szereket több szerhasználói csoportban felváltották a dizájnerdrogok, a kamaszlányok fogyasztásban felzárkóztak a fiúk mellé, miközben a kannabisz semmitől nem zavartatva, megőrizte vezető pozícióját. Egy 2019-es felmérés szerint a 9-10. évfolyamosok közel 20 százaléka próbált ki valamilyen illegális szert, ami messze nem vág egybe a kitűzött célokkal. A kormány mégis úgy viselkedett, mintha a drogmentesség már lőtávolba került volna: leépítette és a rendőrségre bízta a saját stratégiája szerint is prioritásként kezelt prevenciót, bezáratta a legnagyobb tűcsereprogramokat, kivéreztette az ellátórendszert és a segítő szakma ellen hangolta a közvéleményt” – írta a TASZ már említett segélykiálltásában.

A helyzetet tovább rontja, hogy míg 2009-ben egymilliárd forintot szántak a területre, addig mostanra ez 300 millióra olvadt, miközben a feladatok nem csökkentek. Vagyis kérdéses, hogyan lehet drogstratégia nélkül és csökkenő források mellett a kabinet kiemelt célja a prevenció.