Nem jó hír Orbán számára Tusk visszatérése a lengyel belpolitikába

NVZS 2021. július 8. 14:13 2021. júl. 8. 14:13

„Ha Magyarországon nyer az ellenzék a 2022-es, illetve a lengyel ellenzék 2023-as országgyűlési választásokon, akkor a két nép valódi érdekeit képviselő, jó és hatékony együttműködés alakulhat ki a két ország között” – mondta portálunk megkeresésére Gordon István. Azt kérdeztük, mit hozhat Lengyelország számára, illetve a magyar-lengyel viszonyban Donald Tusk visszatérése a lengyel belpolitikába? A Lengyelország-szakértő szerint, ha 2022 után Magyarországon marad Orbán Viktor a kormányfő, Lengyelországban pedig a Donald Tusk-vezette Polgári Platform által irányított ellenzéki összefogás veszi át a hatalmat, nos, akkor kétséges, hogy milyen együttműködés lesz a két ország között. Addig is azonban a két ország ellenzéki erőinek szorosan együtt kellene működnie. Kkiváltképpen igaz ez a két főpolgármesterre, Karácsony Gergelyre és Rafał Trzaskowskira.

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, visszatér a lengyel belpolitikába, és átveszi az ellenzéki Polgári Platform (PO) irányítását Donald Tusk, volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) jelenlegi elnöke. A hírt a párt országos tanácsának kongresszusán jelentették be, Varsóban. Tusk – aki szerint „ma a gonosz uralkodik Lengyelországban, csatába indulunk, hogy megütközzünk ezzel a gonosszal" – 2003 és 2014 között volt a PO elnöke, 2007 és 2014 között miniszterelnökként irányította az országot. A kormányfői posztról azután távozott, hogy megválasztották az Európai Tanács (ET) elnökének. Hivatali időszakának lejártával, 2019-ben az Európai Néppárt elnöke lett.

Magyarország szempontjából további jelentőséget ad Tusk visszatérésének az, hogy egyre ádázabb ellenfelévé vált Orbán Viktornak, ahogy a magyar politikus mindinkább a szélsőjobb felé tolódott, s eltávolodott a jogállamiság talajától. Mindezek alapján merül fel a kérdés: mit fog eredményezni Tusk visszatérése, egyrészt a kétoldalú kapcsolatokban, másrészt Lengyelország számára, ahol az Orbán-féle vonalat egyre inkább követő, Orbán nagy szövetségesének számító Jaroslaw Kaczynski és pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) esetleges menesztése gyökeres fordulatot hozna az ország bel- és külpolitikájában. 

Orbán megszívná

„Donald Tusk Orbán mumusa, egy olyan kőkemény ellenfele, aki nem tud azonosulni az orbáni politikával” – emlékeztetett Gordon István. Nem véletlen, hogy Tusk ideje alatt vált tarthatatlanná a Fidesz tagsága az Európai Néppártban, s Orbán ezért volt kénytelen kivinni a pártját a kereszténydemokraták pártcsaládjából. Ha 2022 után Magyarországon hatalmon marad Orbán Viktor, ám Lengyelországban a 2023-as választás után átveszi a hatalmat az ellenzék, akkor kétséges, hogy milyen együttműködés lesz a két ország között – állítja a szakértő. Akkor egyébként a Visegrádi 4-ek jövője is kétségessé válik, hiszen az az irányvonal idejét múlttá lesz, nem fognak tudni együttműködni ott sem.

Az ellenzék örülhet

Mi lesz azonban akkor, ha mind a két országban győz az ellenzék? – kérdeztük. Válaszként Gordon először egy személyes emléket elevenített fel. Varsói kiküldetése idején szólt neki a magyar nagykövet, hogy segítsen megszervezni egy focimecset: lengyelországi látogatása során az akkori magyar kormányfő, a futballkapus Bajnai Gordon, akit a regnáló lengyel miniszterelnök, a csatár Donald Tusk látott vendégül, s kitalálták, hogy játszanak egy meccset. Ez le is zajlott. „Tuskék is szeretik a focit, nekik is megvan a maguk focivonala, bár persze nem a focivonal mentén fognak politizálni, de ez valahol szimbolikus” – mondta a Lengyelország-szakértő.

A kérdésre adott konkrét válasza pedig az volt, hogy a Polgári Platform egy jobbközép párt, azonban ez igen nagy eltérést nem jelent a két ország jelenlegi ellenzéki céljai között. „Ha Magyarországon nyer az ellenzék a 2022-es országgyűlési választásokon, illetve a lengyel 2023-ban, akkor a magyarok és a lengyelek valódi érdekeit képviselő, nagyon jó és hatékony együttműködés alakulhat ki a két ország között” – vetítette előre.

És addig, nem tudnák-e egymást segíteni, ahogy a két ország jelenlegi vezetője is egymást segíti, védi Brüsszelben? – kérdeztük. Gordon szerint az ellenzék is meg tudná ezt tenni, ha közösen lépne fel. Már régóta nagyon szoros kapcsolatot kellett volna  kialakítaniuk – véli, hozzátéve: ugyanez vonatkozik konkrétan a két főpolgármesterre is, akiknek szinte napi kapcsolatban kellene lenniük.

Karácsony és Trzaskowski együttműködése

Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski ugyan nem azonos – de közeli – politikai irányt képviselnek, s gondolkodásmódban és habitusban hasonlóak. Mindkettő alapvetően békés természetű, de ha kell, tud kemény is lenni – adott gyorsjellemzést a két politikusról Gordon István. Ezen túl mindketten kivívták már a politikai elfogadottságot, ráadásul minőségileg is hasonlóak a gondjaik. Ha ők folyamatosan ki tudnák cserélni a tapasztalataikat egy-egy kérdésben, egy-egy megoldásra váró feladat kapcsán, akkor könnyebben találhatnának válaszokat, már csak azért is, mert van, amelyiknek ebben, a másiknak pedig egy más kérdésben van már tapasztalata – emlékeztetett. Ezt azonban nem protokolláris szinten, hanem úgy kellene megvalósítani, hogy mind Karácsony, mind pedig Trzaskowski stábjában kellene lennie egy-egy olyan embernek, aki közvetlenül, protokolláris sallangok nélkül, bármikor, bármely kérdésben keresheti a másikat. Így a két politikus nem lenne csak önmagára szorulva – szögezte le.

Kaczyński már nem mondhatja, hogy nincs ellenfele

És hogyan hat Tusk visszatérése a lengyel belpolitikára?  Régóta húzódik Donald Tusk visszatérésének  lehetősége, s még most sem kinevezett, csak megbízott elnöke a Polgári Platformnak, hiszen egy speciális kongresszust kell majd összehívni a megválasztásához – szögezte le Gordon István, emlékeztetve arra, hogy Tusk 2014 óta van távol Lengyelországtól, s ez idő alatt pártja folyamatosan gyengült. Ma már nem is mondható az ellenzék legnagyobb, csak egyik legnagyobb, legnépszerűbb pártjának, ugyanis fél-háromnegyed évvel ezelőtt elveszítette ezt a pozíciót.

Ez azt is jelentette, hogy Kaczyńskiéknak nem volt ellenfelük, emiatt a lengyel politikának azért is jót tesz Tusk bejelentetett szerepvállalása, mert így igazi küzdelem alakul ki a hatalomért. Eddig Kaczyński lenézte az ellenzéket, amelynek nem volt olyan karizmatikus vezetője, akit érdemesnek tartott volna arra, hogy leüljön vele tárgyalni az ország ügyeiről, s ha nincs ellenfél, nincs kivel harcolni – vázolta a most megváltozott helyzetet a Lengyelország-szakértő. De most már van karizmatikus egyéniség az ellenzéki oldalon – bár azt azért nem lehet kijelenteni, hogy ez meg fogja oldani Lengyelország és a lengyel ellenzék problémáit.

Zűrzavart okozott  a saját pártján belül is

Az egyik oldalról tehát nagyon jó, hogy Tusk megérkezett, ezzel megérkezett a remény is az ellenzék számára – folytatta Gordon. Ám egy érdekes vetületre is felhívta  figyelmet: Tusk ezzel a húzásával egy komoly jelentkező elől veszi el a helyet a pártján belül. Ugyanis korábban már bejelentkezett a Polgári Platform vezető helyére Varsó fiatal főpolgármestere, Rafał Trzaskowski (aki tavaly komoly harcot vívott Andrzej Dudával az államfői  tisztért), s ő most vérig van sértve, mert nem tudta  keresztülvinni a szándékát, hogy összemérje az erejét Tuskkal. Trzaskowski  a közvélemény-kutatások szerint az ország legnépszerűbb politikusa, pedig általában a miniszterelnök vagy az államfő szokott az lenni, de ő beelőzött, és hosszú ideje népszerű. Ő képviseli a fiatalságot a maga ötven év alatti korával, miközben Donald Tusk túl van már a hatvanon – magyarázta a Lengyelország-szakértő.

Tusk mindenesetre elegánsan reagált Trzaskowski reakciójára („aki dühöngött, ami érthető, hiszen Tusk terelte most a politikai pályáját mellékvágányra”). Tusk azt mondta, hogy „milyen jó, hogy egy pártban van azzal az emberrel, aki az ország legnépszerűbb politikusa”.

Nincs párbeszéd, de ez megváltozhat

Ami a lengyel ellenzéket illeti: nem csak egy meggyengült ellenzékről beszélünk, hanem egy olyanról, amelynek tagjai között nulla az összefogás. Senki nem hajlandó senkivel sem szóba állni, miközben mindenki látja, hogy együtt kellene működniük – vázolja a helyzetet Gordon, aki a hangulatot azzal szemléltette, amit az új párt, a Polska 2050 vezetője, Szymon Holownia mondott: „örüljünk annak, hogy ilyen elegánsan megérkezett hozzánk Tusk, s az a jó, hogy nem fehér lovon, hanem a gyalogsággal érkezett”.

A lengyel ellenzéki oldalon és a lengyel belpolitikában egyaránt – legalább egy éves dagonya után –  elindulhat valami mozgás. Két hete ugyan megszűnt a PiS parlamenti többsége, de addig minden oldalon zűrzavar és egyhelyben topogás volt, aminek a hétköznapi lengyel állampolgár issza meg a levét. A lengyel politikusok csak ezzel foglalkoznak, miközben senki senkivel nem áll szóba, sem az ellenzék pártjai egymással, sem az ellenzék a kormánnyal – magyarázta a szakértő a helyzetet, hozzátéve: „régóta várták Tuskot, de nem biztos, hogy jókor jött”. Szerinte ugyanis korábban kellett volna érkeznie, nem véletlen, hogy már a tavalyi államfőválasztás előtt szó volt a hazatéréséről, de akkor meggyőzték a tanácsadói, hogy nincs esélye a győzelemre. Gordon szerint amúgy lett volna. Mára jó, hogy itt van, de nem tudni, elérheti-e az eredményt, amit kellene, hogy meglóduljon Lengyelország szekere.

A PiS-nél is volt tisztségújítás

Lengyelországban 2023-ban lesz parlamenti választás, s az sincs kizárva, hogy addig nem fogják megválasztani a párt elnökének Tuskot, lehet, hogy végig megbízott elnök marad – fejtegette Gordon, emlékeztetve arra, hogy most a megbízott elnöki teendők ellátásával bízták meg, a címet pedig egyelőre nem kapta meg.

A hétvégén azonban más is történt: a PiS-nél is volt tisztújítás, s ismét Kaczyńskit választották elnöknek. Ugyanakkor Mateusz Morawiecki miniszterelnököt először bízták meg a hat elnökhelyettesi poszt egyikével. Gordon szerint mindez azért lényeges, mert ezzel a két választással immár „jogosan” is egymásnak feszülhet a két ember, Tusk és Kaczyński.