Nem kérnek Polt emberéből a bírák

HírKlikk 2020. október 13. 08:33 2020. okt. 13. 08:33

Jogszabályt kellett módosítani ahhoz, hogy Varga Zs. Andrást egyáltalán jelölni lehessen a Kúria elnöki posztjára. Aztán egy szakmai döntéshozó testület, az Országos Bírói Tanács (OBT) 13:1 arányban úgy határozott, hogy nem fogadja el a jelöltet. Közbelépett a politika. Polt Péter korábbi helyettese, Varga Zs. András kapja a posztot.

Külső szemmel nézve, azért aggályos a döntés, mert az ügyészség és a bíróság majdhogynem két külön hatalmi ág. Belülről nézve pedig két külön szakma. Vargának nincs értékelhető tárgyalótermi tapasztalata – mondta a Klubrádiónak az OBT tagja, Vadász Viktor. A bírák saját soraikból szokták választani a saját vezetőiket, így az Országos Bírói Tanács elnökét is. A bírák többségének tehát nem a személy ellen van kifogásuk, hanem a döntés módja ellen.

Az OBT egyébként elismeri Varga Zsolt András tudományos tevékenységét, személyes kvalitásait. Azonban megjegyzi a testület, hogy a bírósági szervezet élén olyan személyt szeretne látni, aki más hatalmi ágaktól független, és a külső szemlélő számára is pártatlan.

Forrás: Klubrádió