Nem kerülnek utcára a lakók, felülvizsgálatot ígér az önkormányzat

Harkai Péter 2021. január 15. 17:50 2021. jan. 15. 17:50

A kilakoltatási moratórium, a járványhelyzet, a fagy ellenére veszélybe került 50 ember lakhatása Szigetszentmiklóson – egy évtizedek óta tartó ingatlan-persorozat eredményeként. A Hírklikk érdeklődésére a helyi önkormányzat közölte: felülvizsgálják a kiadott határozatot és keresik az átmeneti megoldást.

Több mint húsz családból álló szigetszentmiklósi lakóközösség kapott értesítést pénteken, hogy – értelmezésük szerint – három napon belül el kell hagyniuk az ingatlanokat, amiket az új tulajdonos birtokba kíván venni, de legalábbis saját elképzelése szerint használni. A lakók közül többen is a Hírklikk szerkesztőségéhez fordultak, hogy a nyilvánosság segítségével próbálják átmenetileg felfüggesztettetni a kilakoltatási szándékot.

A sok szálon futó történet még az ’50-’60-as évekből eredeztethető, amikor a szigetszentmiklósi Málna utcában lévő, csökkent értékű, komfort nélküli ingatlanegyüttest az igénylők számára kiutalta az akkori rendszer. Van olyan család, amelyik még ma is ott él. A lakók 1994-ig fizették a tanácsi, majd önkormányzati hivatalnak a lakbért. Ezt követően, mivel kiderült, hogy egy 1974-ben elhunyt férfi nevére került a tulajdon, az örökösök nem követelték ezt az összeget – legalábbis a lakók elmondása alapján. Tavaly viszont ismét tulajdonost cserélt a terület, eladták egy – állítólag – illegális szemétlerakással is foglalkozó illetőnek, aki a lánya nevére íratta az ingatlant és most érvényesíteni kívánják a megszerzett tulajdonhoz fűződő jogaikat az ártéri helyszínen.

Ennek érdekében, több per is elindult mind a tulajdonos, mind a lakók részéről, hogy egyrészt a tulajdonviszonyokat megpróbálják a saját érdeküknek megfelelően igazolni, másrészt, hogy elérhessék a jóhiszemű jogcím nélküli lakhatás megállapításával biztosíthassák továbbra is a fedelet a fejük fölött.  

A pereskedés több szálon és szándékkal indult, részben folyamatban is van, azonban január 5-én született egy határozat, amit a lakók a mai napon kaptak kézhez. Ezen döntés értelmében, a helyi önkormányzat helyt ad a tulajdonosi kérelemnek és felszólítja a lakókat, hogy az eredeti birtokállapotot állítsák helyre, a tulajdonos sérelmére elkövetett birtokháborító állapotot szüntessék meg akként, hogy az adott cím alatti ingatlanban történő jogcím nélküli tartózkodást szüntessék meg, továbbá az ingóságaik elvitelével az ingatlan kiürítéséről gondoskodjanak. Feltehetően ez utóbbit értelmezték úgy, hogy három napon belül távozniuk kell. 

Megkerestük a szigetszentmiklósi önkormányzatot, hogy az első olvasatban embertelen határozatról kikérjük a hivatalos álláspontot vagy indoklást. A szűkített pénteki munkarend ellenére, meglepetésünkre sikerült is érdemi, sőt, átmenetileg pozitív választ kapnunk a több tucat érintett lakhatási problémájára. Miután a hivatali kommunikációs zavar miatt elhamarkodottan megküldött „kilakoltatási” határozat több sebből vérzik, a hivatal közlése szerint ezt egyelőre semmisnek tekintik és a jövő hét elején újratárgyalják a lehetőségeket, amivel mindkét fél közelebb kerülhet a saját érdekei védelméhez.

Az természetesen nem tartható álláspont, hogy az évtizedek óta elmaradó lakbérfizetés továbbra is fennálljon, amint az sem, hogy több mint 50 ember a még oly leharcolt állapotban és helyen lévő otthonát elveszítse egyik-napról a másikra. Még akkor sem, ha a jelenlegi lakók közül egy család tudja egyértelműen igazolni az eredeti kiutalási jogosultságát. Ráadásul a lakhatási jogosultságukat hivatalosan a mai napig nem sikerült megszerezniük a magántulajdonban lévő területen, amire már több mint 10 éve született bontási kötelezettség. 

Hivatali információink szerint az új tulajdonos még tavaly megkérdezte a lakókat, hogy élnek-e az elővásárlási jogukkal, amit elutasítottak, ezt követően kaptak egy ajánlatot is egy összességében havi 400 000 forint körüli bérleti díj megfizetéséről, amiben szintén nem sikerült egyezségre jutniuk. Decemberben viszont váratlanul már 22 birtokvédelmi kérelem érkezett az önkormányzathoz az ingatlan tulajdonosától és erre született válaszul az önkormányzat által is szakmailag pontatlanként, elhamarkodottnak elismert, korrekcióra szoruló határozat, amit felfüggesztenek és a birtokvédelemre vonatkozó lehetőségeket újratárgyalják.

Ezzel együtt a Hírklikk érdeklődésére az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy a ma postázott, a Málna utcai ingatlanok elhagyásaként értelmezhető határozatot hétfőn átértékelik és a végleges döntésükről tájékoztatják szerkesztőségünket is.