Nem lehet béke a NATO stratégiája nélkül

HírKlikk 2024. szeptember 25. 19:05 2024. szept. 25. 19:05

Európa nem értette meg, hogy Putyin megszállottan igyekszik korlátozni a Nyugat befolyását, noha nem kell attól tartani, hogy megtámadja a NATO-t. Egyébiránt utóbbit is felelősség terheli a viszály súlyosbodásáért. Erről beszélt a lapnak adott interjúban Jörg Baberowski, aki a kelet-európai történelem professzora a berlini Humboldt Egyetemen.

Az elnök a mindenható orosz államot, illetve a birodalmat próbálja visszaállítani. Stratégiája az, hogy kijátssza egymás ellen a vazallusait, bűnbakokat sorakoztat fel, hogy leplezze saját balfogásait, bünteti, ha valaki ellenszegül.

De a nyilvános elmarasztalás a gyengeség jele – mutat rá a Die Welt. A politikus paranoiás, üldözési mániában szenved. Viszont aki beindítja az erőszak spirálját, annak magának is félnie kell, hogy szintén áldozatul esik.

Az orosz hadsereg vérszegény, a parancsnokokat nem képezték ki rendesen. Az orosz egységek képtelenek lennének felvenni a küzdelmet a NATO-katonákkal. Lehet, hogy megnyerik az ukrajnai háborút, de csak nagy áldozatok árán. Putyin közben azon van, hogy az ex-szovjet köztársaságokat kivonja az EU és az Észak-Atlanti Szövetség érdekövezetéből.

Ugyanakkor a Nyugat nem mérte fel kellőképpen, milyen következményekkel jár, ha Kijev közeledik az észak-atlanti integrációhoz. Viszont ha nem dolgoz ki megfelelő Oroszország-stratégiát, akkor nem lesz béke a kontinensen. Sőt, kiszélesedhet a konfliktus, ha Putyin végképp a falnak szorul. Ezért érdemes elgondolkodni azon, van-e értelme újabb fegyvereket, illetve rakétákat adni Zelenszkijnek.

Az államfőt ugyanakkor aligha űzik el az udvaroncai, mert nélküle ők is elbuknának. De ha veszélybe kerülne a rendszer, a keményvonalasok visszaállítanák a tekintélyuralmat. Változásra csak akkor van remény, ha az állam belülről megreformálja magát.

(A kiemelt képen Jörg Baberowski.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom