Nem lesz a kormány kedvence az Egyesült Államok új budapesti nagykövete

HírKlikk 2022. július 29. 18:47 2022. júl. 29. 18:47

Az amerikai szenátus 61-30 arányban megszavazta David Pressman diplomata és polgárjogi ügyvéd jelöltségét. Csak republikánusok szavaztak ellene (Marco Rubio, Ted Cruz, Chuck Grassley, Josh Hawley vagy Rand Paul), de például Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője megszavazta őt. Bernie Sanders nem voksolt.

David Pressman a melegek jogegyenlőségének szószólójaként is ismert – írja a hvg.hu. A Demokrata Párthoz kötődő, 45 éves jelölt, számos hollywoodi kapcsolata van, ügyvezető igazgató volt például George és Amal Clooney alapítványában. /Emlékezetes, hogy George Clooney csörtét vívott Varga Judit igazságügyi miniszterrel a magyar jogállamiságról./

A nemrég elhunyt Madeleine Albright volt külügyminiszter mellett emberi jogi tanácsadóként dolgozott, Barack Obama elnöksége alatt, 2014 és 2017 között pedig nagyköveti szinten képviselte országát az ENSZ-ben.

Biden valószínűleg azért őt nevezte ki, mert Pressmann nemcsak kisebbségi jogok területén, hanem a nemzetbiztonsági ügyekben is otthonosan mozog. Két amerikai elnök ciklusa alatt közvetlenül három kabinettagnak dolgozott, mindannyian a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés területén.

A diplomata szenátusi meghallgatásán kifejtette, hogy az értékelések szerint Magyarországon valóban hanyatlik a demokrácia, ám ez a hanyatlás egy eufemizmus, ugyanis leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot. Erről kell beszélni a kormányzati szereplőkkel, de a civil szervezeteket is a lehető legtöbb eszközzel támogatni kell, hogy részt vehessenek a demokratikus folyamatokban.

Forrás: hvg.hu