Nem mentek be tanítani az alsós tanárok Répcelakon – fegyelmivel fenyegetik őket

HírKlikk 2021. április 19. 13:23 2021. ápr. 19. 13:23

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani – értesült a Népszava.

A jelenléti oktatást a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg, amely egyebek mellett azt írja: a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. De megtagadhatják az utasítás teljesítését akkor is, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A kormány a múlt héten döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése ellenére április 19-én kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A döntés ellen számos civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet tiltakozott. A répcelaki iskola egyik tanára azt mondta: egyáltalán nem érzik biztonságosnak a jelenléti oktatás körülményeit, ezért nem voltak hajlandóak bemenni a tantermekbe. Nemcsak magukat, hanem a gyerekeket is féltik.

– A 31 fős tantestületből, a felsős tanárokkal együtt 29-en írtuk alá a nyilatkozatot. Amikor kiderült, hogy végül csak az alsósoknak kell bemenniük, 16-an új nyilatkozatot írtunk alá arról, hogy csak online folytatjuk a munkát, de a felsős kollégák továbbra is támogatnak minket – mondta az iskola egyik tanárnője.

Hozzátette: hétfőn csak egyetlen kollégájuk ment be az iskolába. A gyerekek többsége is otthon maradt, csak egy osztály jelent meg teljes létszámmal. Most viszont az igazgató minden távol maradó pedagógust egyenként behívatott, az érintettek fegyelmit kapnak.

– Nem tudjuk, miért kapunk fegyelmit, hiszen nem a munkát tagadtuk meg, az óráinkat online megtartottuk – nyilatkozta a tanárnő.

Forrás: Népszava