"Nem működik a rendőrség, az egészségügy, az oktatás, működik viszont a szennyvíziszap behozatala tonnaszám"

HírKlikk 2019. július 12. 18:04 2019. júl. 12. 18:04

Vannak dolgok, amelyek nem működnek az országban és vannak, amelyek működnek – kezdte napirend előtti felszólalását pénteken az Országgyűlésben Korózs Lajos MSZP-s képviselő.

Korózs Lajos szerint nem működik a rendőrség, mert kevés a rendőr és borzasztóan nagy a fluktuáció, amelynek következtében nagyon sokat kell túlórázniuk, viszont a túlóráikat nem fizetik ki. Az ellenzéki képviselő szerint nem működik az egészségügy sem, mert borzasztóan kevés az orvos, kevés az egészségügyi szakdolgozó. Megemlítette, miszerint a napokban lehetett olvasni, hogy ma már Romániában kétszer-háromszor annyit keresnek az orvosok és egészségügyi szakdolgozók, mint Magyarországon. Ez előre vetíti azt a lehetőséget, hogy már nem Angliába és Németországba mennek el az orvosok dolgozni, hanem hamarosan Romániába – tette hozzá.

Korózs Lajos hangsúlyozta: Magyarországon az alapellátásban a legfrissebb statisztikai adatok szerint 373 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis és 243 fogorvosi praxis van. Szerinte előre jósolható, hogy 1-2 év múlva egymillió embernek nem lesz háziorvosa.

Az MSZP-s képviselő szerint nem működik az oktatás sem, hiszen borzasztóan kevés a tanár, borzasztóan kevés az óvodapedagógus és borzasztóan kevés a fizetésük, így természetes, hogy elhagyják a pályát és nem is kívánnak a szakmájukban dolgozni. Ráadásul terheli a rendszert – tette hozzá – az a közel százezer gyerek, aki úgy hagyta el az oktatási rendszert, hogy azt nem fejezte be. A legfrissebb adatok szerint 340 ezer olyan 18 és 35 év közötti fiatal van, aki se nem tanul, se nem dolgozik, sem szakképzési vagy gyakorlati képzésben nem vesz részt. Ez a magyar fiataloknak a 20 százaléka.

Korózs Lajos szerint nem működik a tűzoltóság sem, mert a tűzoltók fizetése kevés, nem működik a kormányhivatal, nem működnek az államigazgatás alrendszerei, mert az emberek nem kapnak elegendő fizetést, ezért ott hagyták az állásukat.

A képviselő szerint azért van, ami működik, a szennyvíziszap például változatlanul tonnaszám jön az országba, csak Horvátországból 52 ezer tonna. A székesfehérvári és pápai példák után felmutatta azt a kormányhivatali dokumentumot, amelyben öt oldalon keresztül sorolják, hogy Egerszalókon - ahol szintén szennyvíziszap lerakót akarnak létesíteni - minek kell, hogy megfeleljenek. „Ki a Szűz Mária fogja engedélyezni, hogy 200 ezer tonna Olaszországból származó szennyvíziszapot a borvidék kellős közepén lerakjanak?” – fakadt ki.

Elmondta azt is, hogy a youtube-on látható a gyáli patakba öntött szennyvíziszap, és az is, hogy termőföldeket fekáliával fertőzött vízzel locsolnak. „Önök vásárolnának abból a vecsési káposztából, amit fekáliával fertőzött patak vizével öntöznek? Önök vennének olyan fejeskáposztát a káposztás cvekedlihez amelyet ilyen szennyezett vízzel locsolnak?” – tette fel befejezésül a kérdést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt Korózs Lajos felszólalására. Rétvári szerint Magyarországon csak az MSZP nem működik.

Forrás: Hírklikk