Nem mondja meg a minisztérium, hogy Szalay-Bobrovniczky miért volt olyan sokáig Törökországban

HírKlikk 2022. október 31. 09:30 2022. okt. 31. 09:30

Az ADS-B Exchange repülőgépes nyomkövető portál adataiból úgy tűnik, hogy hat nap után szombaton tért vissza Magyarországra törökországi útjáról Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Az adatok szerint a Magyar Honvédség tulajdonában lévő, kormányzati célokra használt HUAF416 hívójelű Airbus A319-es csapatszállító repülőgép a kecskeméti légibázisról szállt fel szombaton reggel 8 óra 20 perc körül és hozzávetőlegesen 9 óra 55 perckor ért földet Ankarában. Nem vesztegelt ott sokáig, 11 óra körül már újra a levegőbe emelkedett, hogy aztán 12 óra 40 perc felé leszálljon Kecskeméten.

A Népszava gyanítja, hogy az Airbus A319-es Szalay-Bobrovniczky Kristófot hozta vissza, aki még október 23-án, Orbán Viktor zalaegerszegi ünnepi beszédéről utazott el a török fővárosba. Odafelé tartó útjában a legnagyobb feltűnést keltő elem az volt, hogy ahelyett, hogy kocsiba vágta volna magát és elhajtott volna kecskeméti repülőtér (vagyis a honvédségi repülőgépek légibázisa) felé, inkább az Airbus A 319-est rendelték az ő és kísérete kedvéért a Zalaegerszegtől 40,9 kilométerre fekvő Sármellékre. Erről feltehetőleg kényelmi szempontok miatt dönthettek. Az Airbus A 319 sármelléki kitérője azt jelentette, hogy a honvédelmi miniszternek nem három és fél órát, hanem csak 30-40 percet kellett kocsiban ülnie.

Sármellék viszont nem esik útba Kecskemétről Ankara felé, majdhogynem az ellenkező irányban fekszik, a repülőgép ugrasztása pedig már csak azért is visszatetsző lehet, mert egy Airbus A319 üzemben tartási költsége az Aircraft Cost Calculator portál számításai szerint óránként 8800-9200 dollár között mozog. Ez átszámítva 3,6-3,9 millió forint annak az energiaválságnak az időszakában, amikor az állami intézményeket csak 18 fokos hőmérsékletre fűtik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf legutóbb múlt szerdán, október 26-án adott hírt a hollétéről. Aznap török kollégájával, Hulusi Akarral járt egy védelemipari expón. Később a Facebookon öt, az Instagramon három nyilvános posztja jelent meg, de a törökországi látogatásáról egyikben sem ír. Hivatalos programja egyébként nem is október 23-án, hanem egy nappal később kezdődött.

Az utóbbi napokban a lapnak már egyetlen, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hosszúra nyúlt útjára vonatkozó kérdésére sem válaszolt a Honvédelmi Minisztérium, így egyelőre azt sem volt hajlandó elárulni a tárca, hogy egyáltalán a minisztert hozta-e haza a lap által észlelt repülőgép. Arról pláne nem nyilatkozott, hogy mivel töltötte a miniszter az eltelt majdnem hetet Törökországban.

Forrás: Népszava