Nem működik a Tűzfal-stratégia a szélsőjobb pártjai ellen

HírKlikk 2023. szeptember 5. 16:05 2023. szept. 5. 16:05

Európában kudarcot vallott az a kísérlet, hogy a politikai fő áramlat pártjai feltartóztassák a szélsőjobbot – állapította meg cikkében a Die Welt. A konzervatív német lap külpolitikai rovatvezetője, Klaus Geiger szerint nem hozta meg a várt eredményt az évtizedeken át alkalmazott cordon sanitaire, vagy ahogy Németországban nevezik: a Tűzfal-stratégia.

Az is igaz, hogy a szélsőjobb pártjai nem egyformák, miközben középen sem mindenkinek patyolat tiszta a pedigréje. A demokrácia érdekében itt az idő, hogy újra felmérjük a terepet. A szélsőjobb az eltelt 30 évben folyamatosan ásta alá a keresztény- és szociáldemokraták pozícióit, ezért most csökken a mozgástér a tűzfal innenső oldalán.

A nagy pártok kényszerkoalíciókat kötnek, hogy megmeneküljenek, de ennek az az ára, hogy fel kell adniuk programjuk egy részét. Az elzárkózás azonban árt a demokráciának. Nemigen hagy teret a kompromisszumnak, mert a korszellem fontosabb, mint az érvek.

Egy működő jogállamban nem szabad kirekeszteni sem az Európai Konzervatívok és Reformerek, sem az Identitás és Demokrácia pártjait: a sokszínűségben lehetőséget kell látni – írta a jobboldali konzervatív német lap.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom