Nem nyilatkozhat a székesfehérvári DK-jelölt, akinek továbbra is látható az offshore-kapcsolata

HírKlikk 2021. szeptember 26. 13:24 2021. szept. 26. 13:24

Miután a Hírklikk szombaton megírta, hogy a hatályos magyar cégnyilvántartásban változatlanul szerepel a Demokratikus Koalíció székesfehérvári jelöltjének neve egy külföldi offshore céggel kapcsolatban, megkerestük Ráczné Földi Juditot, hogy adjon magyarázatot a történtekre. Ráczné közölte: az ügyben csak Vadai Ágnes nyilatkozhat.

Az ellenzéki előválasztáson csak azzal a feltétellel lehetett elindulni, ha a jelöltek aláírnak egy feddhetetlenségi nyilatkozatot. Ezt Ráczné Földi Judit is megtette, mégpedig július 26-án. Vagyis kijelentette, hogy nincs a birtokában offshore-cég. Ez úgy volt lehetséges, hogy a Delaware állambeli offshore helyszínre bejegyzett a Minos King Global Business LLC – amelynek a jelölt a tagja (tulajdonosa) – ugyanazon a napon szállt ki az Alba Autómosó Kft.-ből.

Az előválasztáshoz leadott életrajza szerint ugyanis a magyar cégnek ő volt az ügyvezetője. Ily módon a hatályos magyar cégjegyzékből eltűnt a Ráczné által hagyott offshore-nyom; (bár a történethez hozzátartozik, hogy a hivatalos szlovák nyilvántartásban máig őt szerepeltetik a Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként).

A Hírklikk azonban olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek azt bizonyítják, hogy nem tűnt el az offshore-nyom a magyar cégnyilvántartásból sem.

A hatályos e-cégjegyzékben ugyanis megtalálható a Greco Invest Kft., amelynek egyik tulajdonosa ugyancsak a Minos King, kézbesítési megbízottja pedig Földi Judit. A jelek szerint tehát hiába szüntették meg az Alba Autómosó Kft. ügyében a külföldi kapcsolatot, egy másik cégnél ugyanez megmaradt.

Vasárnap telefonon értük utol a DK-jelöltjét, hogy adjon magyarázatot a történtekre. Ráczné Földi Judit kollégánkkal közölte:

az ügyben kizárólag Vadai Ágnes nyilatkozhat.

Karácsony: akinek offshore cége van, az ne akarjon ellenzéki jelölt lenni

A főpolgármester cikkünk megjelenésével egy időben a közösségi oldalán mondta el a véleményét az esetről. Karácsony azt írja:

„Az offshore-ozást régóta elfogadhatatlannak tartom, még parlamenti képviselőként is küzdöttem ellene. Nem véletlenül került be a közös hatpárti szabályok közé: akinek offshore cége van, az ne akarjon ellenzéki jelölt lenni. Vagy offshore-ozás vagy változás. Székesfehérváron kiderült, hogy Ráczné Földi Juditnak bizony van, de legalábbis volt offshore-ügye, ráadásul az ezzel kapcsolatos védekezését dokumentumok látszanak cáfolni. Az én személyes etikai normáimba ez nem fér bele, ezért én Székesfehérváron biztosan nem szavaznék Ráczné Földi Juditra. Ha ez kellett ahhoz, hogy a jelöltet támogató DK és Jobbik is világossá tegye álláspontját, hát, itt az idő.

Ha le akarjuk, márpedig le akarjuk győzni Orbán rendszerét, akkor nekünk különbnek kell lennünk. Nem helycserére, hanem valódi változásra van szükség. Ahhoz pedig annak világossá tételére: nincs kettős mérce. Várom ma is a DK és a Jobbik állásfoglalását".

Ezt követően Vadai Ágnes a Facebook-oldalán egy Karácsony Gergelynek írt nyílt levelet tett közzé. A DK politikusa így reagált a főpolgármester szavaira:

„Gergő, nekem nagyon fura, hogy meg sem várod a vizsgálat eredményét, hanem már a jelölt kizárását követeled. Hát ez nehezen fér össze azzal a demokrácia-felfogással, amit az ellenzék eddig képviselt".

Majd Vadai egy éles váltás után elég furcsa módon folytatja:

„De ugye a szálka és a gerenda logikáján hadd kérdezzek tőled én is. Szerinted rendben van, hogy pártod pécsi jelöltje, Mellár Tamás a minap azt nyilatkozta a pécsi Pride-ról, hogy „én nem érzem, hogy Pécsett olyan mértékű lenne a homoszexuálisok üldözése, hogy indokolt lenne egy komolyabb kiállás a részükről", hozzátéve, hogy nem tetszik neki az ilyen „polgárpukkasztó" rendezvény és megbotránkoztató magatartás, amit az ilyen rendezvényeken lát? Ezzel te egyetértesz? Szerinted ez belefér az ellenzéki értéknyilatkozat szellemiségébe?"

Frissítés:

Ráczné Földi Judit felhívta a kollégánkat és azt mondta, lehet, hogy félreérthetően fogalmazott, de nem megtiltották neki, hogy nyilatkozzon, hanem ő nem akar nyilatkozni. Arra hivatkozott, hogy Vadai Ágnes már nyilatkozott is az ügyben.