Nem szabad alábecsülni, milyen gondokat okoz Orbán az EU-ban

HírKlikk 2023. október 26. 19:10 2023. okt. 26. 19:10

Az EU csak a vállát vonogatja, miközben a két oroszbarát cimbora, Orbán és Fico megtrollkodja a Nyugatot. Uniós diplomaták ugyan arra hivatkoznak, hogy a két ország sok bajt nem tud okozni, mégis nagy a félelem, mivel mindkettő nagy híve Moszkvának. 

Úgy néz ki, hogy a magabiztos magyar vezető most újonnan megválasztott szlovák kollégájával áll össze, hogy megint kihívja maga ellen a többieket, ezúttal a ma kezdődő brüsszeli csúcson.

Brüsszel mégis kollektívan széttárja a kezét, ám ezalatt az a hír járja, hogy fel akar szabadítani 13 milliárd eurót, ha a magyar kormány jogállami reformokat hajt végre. (Illetve ha nem ellenzi az Ukrajnának szánt újabb milliárdokat – A szerk.) Egy névtelen uniós illetékes úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia jóformán nem oszt és nem szoroz, annyira kicsi – viszont nagyon rá van utalva a közösségi pénzekre.

A Politico hírportál szerint Orbán számára sokkal többet számít, hogy elveszti a lengyelek támogatását. Egy francia tisztségviselő arra emlékeztetett, hogy a magyar miniszterelnök a nagy döntéseknél a végén mindig beállt a sorba, EU-ellenes cirkusz ide vagy oda. Ám nem szabad alábecsülni, mekkora gondokat tud okozni. Térségbeli diplomaták magánbeszélgetésekben felvetik, hogy a Nyugat miért oszt meg még mindig bizalmas értesüléseket a magyar féllel, amikor az leginkább Putyinhoz hű.

Anton Hofreiter, a német törvényhozás uniós ügyeivel foglalkozó bizottságának zöldpárti elnöke hasonlóan szókimondó: „Ahogy Orbán viselkedik, az árt az uniónak. Folyamatosan sértegeti a szervezetet, autoriter rezsimekhez csapódik abban a reményben, hogy ily módon új forrásokhoz jut kegyenchálózata számára. A jelenlegi helyzetben végzetes volna, ha Brüsszel feloldaná a zárolt alapokat. Mert ne legyen tévedés: amikor Oroszország hibrid hadviselést folytat a közösség több állama ellen, akkor a magyar vezető mind inkább biztonsági kockázatot jelent” – mondta.

Diplomaták mégis azt közölték, hogy semmiféle szankció nem készül Magyarország ellen. Tény, hogy az EU Izrael miatt igyekszik egységet mutatni, ezért – mondják jól értesült körök – az Orbán-kabinet csupán másodlagos probléma. Hozzáteszik továbbá, hogy a politikus minden eddiginél jobban elszigetelődött a lengyel fejlemények nyomán. A pozsonyi GLOBSEC intézet egyik elemzője úgy látja, hogy Ficót nem szabad kiközösíteni, mert lehet, hogy a sarokba szorul – ott azonban Orbán van.