Nem számolják fel a Tungsram nagykanizsai üzemét, 1000 helyett 700 dolgozó távozik

Harkai Péter 2022. június 2. 08:39 2022. jún. 2. 08:39

Félreértésen alapulhat az az információ, amely szerint a Tungsram Nagykanizsán teljesen felszámolná a gyáregységet és mindenkit utcára tesz. Az üzem működni fog továbbra is, az elbocsátandók létszáma még nem végleges, tárgyalás alatt van – közölte portálunkkal a vállalat kommunikációs vezetője.

Mehlhoffer Tamás szerkesztőségünket korábbi cikkünk kapcsán kereste meg, amiben arról számolt be Komjáthi Imre, hogy rossz híreket kapott a Tungsram gyárban zajló leépítésekkel kapcsolatban. „Nagykanizsán már nem 700, hanem 1000 ember veszíti el a munkáját, gyakorlatilag ott teljesen megszűnik a gyár.(...)A tervezettel ellentétben, Nagykanizsán teljesen felszámolják a gyáregységet és mindenkit utcára tesznek, de Újpesten sem jobb a helyzet, ott két-három hónappal korábbra hoznák az elbocsátásokat”.

Mehlhoffer Tamás sajnálatosnak tartja, hogy az amúgy is felfokozott helyzetben tévesen informálják a szolidaritásukat és segítségüket nyújtó politikusokat. Mint elmondta, a jelen körülmények között „minden téves információ borzasztó károkat tud okozni. Nagykanizsán van egy ezer fős gyárunk, ott hétszáz fő elbocsátását jelentettük be. Legalább háromszázan maradnak, ezt tartjuk is. Szó sincs az ottani gyár bezárásáról.”

Az viszont sajnálatosan megfelel a valóságnak, hogy az újpesti gyárban előrehozták az elbocsátásokat és a tervezett őszi időpont helyett már most, a nyárral megkezdődik a leépítés – erősítette meg. „Nagykanizsán viszont hétszáz ember elbocsátásáról értesítettük a megyei kormányhivatalt. Egészen pontosan 760 dolgozót jelentettünk be, de ebből hatvanan a zalaegerszegi gyárból távoznak, ahol a gárda többsége megmarad. A nagykanizsai gyár bezárása fel sem merült.”

Hozzátette, hogy az elbocsátások egy folyamat lépcsőzetes részeként történnek. „Van egy türelmi idő, utána konzultáció folyik a szakszervezetekkel és ezt követően, június 13-án születik meg a végleges döntés arról, hogy milyen végleges létszámot érint az elbocsátás. Ez a vállalat hivatalos álláspontja, minden más információ téves. Mivel a tárgyalások még folyamatban vannak, az elbocsátandók létszáma némileg csökkenhet is, de nem jelentősen. Tárgyalunk még a szakszervezetekkel, de nincs olyan forgatókönyv, ami 1000 ember elbocsátását tervezné.”

Arra a kérdésre egyelőre nincs konkrét válasz, hogy az újpesti gyárban az eredetileg október-november idejére időzített leépítés hónapokkal előrébb hozása milyen visszhangot váltott ki a dolgozók, illetve a szakszervezetek részéről, mindez mennyiben okozott felháborodást a feltehetően betervezett két-három hónapos végkielégítés kiesésével kapcsolatban. „Erről a szakszervezeteket kellene megkérdezni, az okok pedig összefüggnek a banki inkasszó miatt kért csődvédelmi eljárással. Ez sajnos megváltoztatta az eredetileg tervezett időpontot. Változatlanul azon dolgozunk, hogy miként tudjuk életben tartani a Tungsramot, hogyan tudunk egy olyan meggyőző üzleti tervet letenni az asztalra, amit a hitelezők elfogadnak.”

Többek között ezért is van kritikus jelentősége minden szónak, minden információnak, azok hitelességének, mert „Nagykanizsán már felbolydult az élet, a téves információ kering a különböző csoportokban, már-már pánikhelyzetet teremt. A vállalat csődeljárás alatt áll, az elbocsátások senkinek sem kellemesek, rengeteg bizonytalanság van s így a lehetséges segítségek is labilisak lehetnek. Márpedig beindulnak az állásbörzék vidéken is a dolgozók jövőjét segítendő, és már most hatalmas az érdeklődés. Igyekszünk mindent megtenni, amivel enyhíteni tudjuk ezt a helyzetet” – nyilatkozta a Hírklikknek Mehlhoffer Tamás, a Tungsram kommunikációs vezetője.