Nem tervez központi ünnepséget a kormány az uniós csatlakozás évfordulóján

HírKlikk 2024. április 17. 16:20 2024. ápr. 17. 16:20

Május 1-jén lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, két hónappal később pedig kezdődik a fél éven át tartó magyar EU-elnökség.

A Szabad Európa úgy értesült, hogy az Orbán-kormány nem tervez központi ünnepséget az emléknapra.

Orbán Viktor nyilatkozataiban rendszeresen ostorozza az Európai Uniót, az európai és benne a magyar baloldalt, amely szerinte aknamunkát folytat Brüsszelben. Március 15-én a miniszterelnök Brüsszel elfoglalásáról beszélt. Később egy pártrendezvényen úgy fogalmazott: a bürokratákat „el fogjuk küldeni oda, ahova valók, a történelem szemétdombjára”.

Brüsszelben félbeszakította a rendőrség az MCC-konferenciát. A megnyitó után a belga rendőrök véget vetettek a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NatCon), az MCC brüsszeli szervezete kétnaposra tervezett gyűlésének.

Az incidens nemzetközi bírálatot váltott ki, mások mellett a belga kormányfő is elítélte. A konferencia megtartását tiltó polgármesteri határozatot végül még kedden hatályon kívül helyezte a belga bíróság, így folytatódhatott az összejövetel, amelyen a tervek szerint több szélsőjobboldali politikus mellett Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök is felszólal.

Az Eurobarometer felmérése ugyanakkor azt mutatja, hogy nem hat az Orbán-kormány EU-ellenes narratívája. A magyarok kétharmada derűlátó az EU jövőjét illetően.

Az Orbán-kormányok kapcsolata az EU-val egyre feszültebbé vált. Tíz évvel a magyar tagság kezdete után, a harmadik Orbán-kormány hivatalba lépésekor lekerült a parlamentről az Európai Unió zászlaja, és azóta sem került vissza.

A lap úgy tudja, Medgyessy Péter volt miniszterelnök meghívást kapott Strasbourgba, ahol a tíz tagország akkori vezetőivel megünneplik az unió történetének legnagyobb bővítését.

Forrás: Szabad Európa