Nem tintás volt Orbán keze, hanem enyves

Föld S. Péter 2020. február 17. 10:27 2020. feb. 17. 10:27

Foltos volt a miniszterelnök keze az évértékelőn. Nem ez volt a legnagyobb baj a beszédével, de ez látszott a fotókon. Először az Index vette észre, hogy sötétlila foltok vannak Orbán Viktor tenyerén, meg is kérdezték rögtön Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy mi lehet az a két folt?

Tinta, válaszolta Havasi Bertalan. A miniszterelnök ugyanis az utolsó pillanatig javítgatta beszédének szövegét, golyóstollal javítgatott, és közben elkenődött a tinta. Ezért a kékeslila a folt a tenyerén.

Ez volt a hivatalos válasz, sajtófőnöktől érkezett, egyenesen.

Ilyen miniszterelnökünk van nekünk. Az utolsó pillanatig, sőt tán még azután is dolgozik a beszédén. Hogy az minél szebb, jobb, csiszoltabb legyen. Igazgyöngyöt akar elénk szórni. Mások nem ennyire gondosak, csak beszélnek bele a levegőbe, sokan papír nélkül, le sincs nekik írva, amit mondani akarnak. Ott van a fejükben minden, az meg, tudjuk mennyit ér.

Semennyit nem ér, csak az számít, ami le van papírozva.

Ez hát a hivatalos magyarázat, a tinta. Csak az nem világos, hogy ezt a két sötét foltot Orbán tenyerén, miért nem akarja elhinni senki. Sokak szerint, ugyanis a tinta nem így kenődik el. Nem ennyire szimmetrikusan. Így, ahogyan Orbán kezén láttuk, leginkább bevérzés mutatkozik. Mondjuk, ha valaki eltaknyol az utcán, lépcsőn, és hogy megelőzze a még nagyobb bajt, letenyerel.

Zúzódás van a miniszterelnök kezén, mondják az emberek. Persze, bizonyítani nem tudjuk, nem voltunk ott. Havasi Bertalan ott lehetett, ha valaki, ő tudhatja, hogy tinta miatt lettek a foltok, vagy sem.

Ha nem tinta volt, azt is tudhatja. De ezt nem fogja nekünk elmondani, mert nem ez a lényeg. A lényeg, amiről a szónok beszélt. Hogy olyan, mint liberális, nincs, mert a liberális valójában a diplomás kommunista. Ezt a diplomás komcsi szöveget a Rumnapló című filmből emelte át (lopta) Orbán. Vagy a szövegírója. Igaz, ott a mondat még folytatódik. „A liberális nem más, mint egy diplomás kommunista, akinek nigger gondolatai vannak.”

Valamikor Orbán is diplomás kommunista volt, a Liberális Internacionálé alelnöke. Hogy a gondolatai niggerek voltak, vagy már akkor is fehérek, keresztények és heterók, nem tudjuk. Akkor még a legtöbben azt sem tudtuk, hogy enyves – pardon: tintás – a keze.