Nem Trumpot kell megsemmisíteni, hanem a nézeteit

HírKlikk 2024. szeptember 17. 18:00 2024. szept. 17. 18:00

A világ fellélegezhet a megkönnyebbüléstől, mert szörnyű következményekkel járt volna, ha sikerül a Donald Trump elleni újabb merénylet-kísérlet. Ezt fejtette ki Simon Tisdall, a lap külpolitikai szemleírója, kiemelve, hogy ha életét veszti a volt elnök, az példátlan, és bizonyosan megjósolhatatlan, mi több, jó eséllyel anarchikus politikai vákuumot teremtett volna.

Bármennyire is paradox, ha meghal a politikus, az veszélyesebb lehetett volna, mintha életben marad. Teljes zűrzavar támadt volna az amerikai politikában, ideértve a novemberi választást. A kínai és az orosz diktátor mindenképpen sajnálta volna, mert Trumpot hasznos idiótának tartja, akit könnyű hízelgéssel manipulálni. A korábbi elnök viszont mártír lenne a mozgalma és médiabeli támogatói szemében, akik bizonyosan Bident vádolták volna összeesküvéssel – mutat rá a brit Guardian.

De az igazán riasztó az lett volna, ha Vance lép elő elnökjelöltnek, mert ő szintén „hátborzongató”, de ráadásul sötét ló, kifogásolható nézetekkel. Az egyetemes demokrácia szempontjából sokkal jobb, ha Trumpot – átvitt értelemben – az urnáknál fektetik kétvállra. Az irányzatát kell ipponnal elintézni, nem őt magát megsemmisíteni.

A börtönben a helye, nem a föld alatt, és ha Harris nyer, akkor jó esély nyílik rá, hogy így is végezze. Az viszont rettenetes volna, ha az amerikai demokratikus rendszert, amely még mindig példakép a világ számára, felfegyverzett őrültek, összeesküvők erővel kényszerítenék térdre. Trumpot kiiktatni az olyan, mintha a demokráciát ölnék meg. Inkább addig kell támadni, amíg politikailag két vállra nem kényszerül.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom