Nem tudni, mit keres Kósa Lajos az operatív törzs ülésein

Zutyu 2021. január 10. 07:50 2021. jan. 10. 07:50

Senki sem árulja el, hogy mit keres a Fidesz egyik alelnöke rendszeresen az operatív törzs ülésein, miközben most éppen nem kormánytag, a grémium rendes tagjai márpedig kormánytagok, illetve szakemberek és Kósa egyik kategóriába sem tartozik. Esetleg a honvédelmi bizottsági elnöki tiszt lehet a megoldás, bár a grémium semmit sem profitál abból, hogy elnökük ott ül a vírusügyi döntéseknél.

A közvélemény novemberben figyelhetett fel arra, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök is ott ül az operatív törzs ülésein, mivel sikerült egy szelfivel véletlenül a hivatalos bejelentés előtt kiszivárogtatnia a koronavírus-adatokat, vagyis, hogy a megelőző 24 órában hányan vesztették életüket, illetve mennyien betegedtek meg a vírussal. A Hírklikk azóta próbálja kideríteni, milyen minőségében vesz részt Kósa a testület ülésein. Először tavaly januárban állította fel a kormány az operatív törzset, majd némi törvényi buherálás után, nagyobb jogkörrel újraalakította a testületet a kormány. Mindkét jogszabály tételesen felsorolja, kik a tagjai az operatív törzsnek. A főszabály szerint a testületet a rendvédelemért felelős miniszter irányítja „az egészségügyért felelős miniszter bevonásával”. De ha megjelenik az ülésen a miniszterelnök, akkor ő vezeti azt. 

Elég sok további tagja van az operatív törzsnek, de a tagsághoz valamilyen kormányzati vagy egyéb tisztség szükséges. Az operatív törzs további tagja Pintér Sándoron és Kásler Miklóson kívül:

  • a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter által kijelölt államtitkár;
  • a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter által kijelölt államtitkár;
  • a külpolitikáért felelős miniszter által kijelölt államtitkár;
  •  a honvédelemért felelős miniszter által kijelölt államtitkár;
  • az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt államtitkár;
  • az országos tiszti főorvos;
  • a rendészetért felelős miniszter által vezetett minisztérium közbiztonsági főigazgatója;
  • az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Láthatjuk, ebbe a körbe Kósa Lajos egyáltalán nem fér bele, de a kormányrendelet következő pontja lehet a megoldás Kósa részvételére. „Az operatív törzs vezetője az operatív törzs ülésére bármely állami vagy önkormányzati szerv vezetőjét meghívhatja”, illetve, az előző pont hatálya alá nem tartozó személyt vendégként meghívhat. Kósa Lajos sok minden volt már politikai pályája során, de most nincs tehát kormányzati pozíciója, párt alelnökként nem valószínű, hogy hívnák, mert pártpolitikai alapon nem vesz részt senki a testület munkájában. Viszont ő az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának az elnöke, amely testület elvileg például a belügyi és a honvédelmi tárca felügyeletét látja el a Tisztelt Házban. Ha ez a poszt az oka annak, hogy Kósa állandó résztvevője az operatív törzs üléseinek, akkor elmondható, hogy a parlamenti bizottság nem sokat profitál abból, hogy elnökük ott van a vírusügyi döntéshozatali mechanizmus frontvonalában. A honvédelmi bizottsági jegyzőkönyvek szerint ugyanis, amióta feltűnt a törzsnél Kósa, azóta nem tartott semmiféle beszámolót arról, hogy mi zajlik a grémium ülésein.

Szerettük volna megtudni hivatalosan is, hogy mit keres Kósa az operatív törzsnél, de sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem pedig a Fidesz nem érezte illetékesnek magát arra, hogy megválaszolja ezt a kérdést. „A Fidesz nem lát el sem állami, sem helyi önkormányzati feladatot, illetőleg jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot, ezért az Ön megkeresése tárgyában az Infotv adatigénylési jogosultságot, illetőleg adatmegadási kötelezettséget nem keletkeztet” – írták adatigénylésünkre a párt nevében, egy aláírás nélküli válaszban. Természetesen számos alkalommal elküldtük kérdéseinket az operatív törzsnek is, de sem írásban nem válaszoltak, sem pedig az online sajtótájékoztatón nem olvasták fel vonatkozó kérdésünket.