Nemes Gábor: a lengyel rendszer is hazugságokra épül

HírKlikk 2023. október 5. 08:40 2023. okt. 5. 08:40

„Nem hiszek a nacionalisták internacionáléjában, ez egy fából vaskarika” – mondta a Klikk Tv Tíz című műsorában Nemes Gábor. A külpolitikai újságíró a közelgő lengyelországi választásokkal kapcsolatban megjegyezte, a lengyel rendszer is személyfüggő, Lengyelország is kettészakadt, mint Magyarország, náluk is van jogállamisági probléma, és ott is a populista jobboldali média fogságában van az ország. Viszont azt nem hiszi, hogy a populizmus, a szélsőjobboldal esetleges helyi áttörése az egész kontinensen valamilyen egységes hullámot válthat ki.

A szlovák választási eredmények mellett a lengyelországit várják még a régióban. Mert vagy folytatódik a mostani antidemokratikus, sok szempontból Európai Unió ellenes politika, vagy jön egy Európa párti vezető, aki Orbán Viktorral is szembe fog menni. Bolgár György felvetésére Nemes Gábor arról beszélt, hogy Lengyelországban is van jogállamisági probléma, még ha nem is olyan, mint Magyarországon. Abszolút kettészakadt ország – ennyiben hasonló –, de ott van egy erős ellenzék, amely az utcára vitt legalább egymillió embert. Varsóban is többszázezer ember tüntetett, miközben a kormánypárt nagygyűlést tartott.

Lengyelország nemcsak a kettészakadtságában hasonlít Magyarországra, hanem abban is, hogy a populista jobboldali média fogságában van. Ráadásul a rendszerváltás egyik alakja, Adam Michnik azt mondta, hogyha ez így folytatódik, és a jelenlegi kormány hatalmon marad, akkor putyinizálódik Lengyelország is. Olyan véleményt is lehet hallani, ha a lengyelek tovább sodródnak ezen a tekintélyuralmi és unióellenes irányban, az veszélyesebb, mint a Brexit volt – mondta az újságíró.

Majd azzal folytatta, hogy a lengyel rendszer is személyfüggő, mint a magyar. A Kaczynski függés azért olyan fontos, mert „egy olyan istállót tart egyben, amely egybetarthatatlan az ő személye nélkül”. Magyarországon nincsenek önálló játékosok, Orbán Viktor az egyedüli, de Lengyelországban minden térfélen vannak.  

Orbánhoz képest – aki a politika minden eszközével játszik – Jaroslaw Kaczynski visszahúzódóbb, nem igazán a XXI. század embere. Arra a kérdésre, mégis mitől van ilyen ereje, Nemes Gábor azt felelte, pont emiatt. Mert nem korrupt, és eddig nem volt magamutogató, bár „választási üzemmódban” ő is tud elképesztő dolgokat csinálni. Addig viszont olyan, mint egy remete, aki egy macskával él egy lakásban, se családja, se szenvedélye nincs, egy teljesen puritán ember, aminek van súlya. „Ettől függetlenül az ő rendszere is hazugságokra épül”.

Erre példának említette a migráns-kérdést, amit Kaczynski is pont úgy használ, ahogyan Orbán Viktor. Miközben, ha létezik a migráció egy európai országban, akkor az az Ukrajnából Lengyelországba érkezőket jelenti. A lengyel gazdasági csoda az ukrán vendégmunkások nélkül pont úgy nem valósult volna meg, mint a német gazdasági csoda az olasz, portugál vagy a török vendégmunkások nélkül. 

Ennek ellenére, a migránsellenesség az egyik nagy adu, miközben kiderült, hogy a legnagyobb korrupciós botrányt, amit rá lehetne bizonyítani a kormánypártra, azt pont a migránsokkal követték el. Ugyanis mindenkinek adtak vízumokat kenőpénzért. Egy normál országban ebbe bárki bármikor belebukna, de Lengyelországban a lakosságnak az a része, amelyik Kaczynski-hívő, erről nem értesül, mert a kormány tévéjét és újságját nézi és a kormányrádiót hallgatja – magyarázta Nemes Gábor.  

Mégsem hiszi, hogy a populizmus, a szélsőjobboldal helyi áttörése az egész kontinensen valamilyen egységes hullámot válthat ki. „Nem hiszek a nacionalisták internacionáléjában, ez egy fából vaskarika.” Aki Európa-ellenes Magyarországon, az egészen máshogy teszi ezt, mint mondjuk Franciaországban. Szerinte, ha Le Pen kerülne hatalomra, akkor „Orbán Viktor megnézhetné magát”. 

Az Ukrajnában folyó háborúval kapcsolatban az újságíró kifejtette, az, hogy Lengyelország Oroszországgal szemben fegyverkezik, kétségtelen. A lengyel kormányfő azonban egy ideje meglovagolja a németellenességet is, ugyanis régóta mondogatja, hogy nemcsak az oroszoktól, hanem a németektől is függ Lengyelország. Megpróbálta az ellenzék vezetőjét, Donald Tuskot német-barátnak beállítani, igaz, korábban meg orosz-barátnak is, csak nem sikerült. A németekkel szembeni fellépés viszont az ukrán barátságot és az oroszellenességet is megkérdőjelezi, „mert Ukrajna egy civakodó német-lengyel ellentéttel megvert Európai Uniótól nem sok támogatást remélhet”. Miközben Lengyelország az egyedüli átrakodóhelye most már az Ukrajnába tartó fegyvereknek, tehát Lengyelország nélkül semmi sem megy, viszont Németország nélkül sem – fejtegette Nemes Gábor.   

Hozzátette, van itt még valami, amire nem figyelünk eléggé oda, mert mindig abból indulunk ki, hogy Ukrajna legnagyobb támogatója az Amerikai Egyesült Államok. De ma már ez nem igaz. Ha összeadjuk az uniós támogatásokat, a keretek nagyobb összeget takarnak.

A Klikk Tv Tíz című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom