Németország tovább szigorít: már a boltokat is bezárják

HírKlikk 2020. december 13. 10:55 2020. dec. 13. 10:55

Németországban újabb intézkedéseket léptetnek életbe. A hét közepétől zárva maradnak az üzletek is – tudta meg a Reuters a járványüggyel kapcsolatos fejleményeket jól ismerő forrásokból. A hír Angela Merkel német kancellár és európai vezetők vasárnap reggelre tervezett tárgyalása előtt látott napvilágot.

Németországban már hat hete részleges lezárások vannak, a bárok, éttermek zárva, ugyanakkor az üzletek és az iskolák még nyitva vannak. Néhány régióban már ennél komolyabb intézkedéseket hoztak a járvány terjedése miatt – emlékeztet a Reuters.

Markus Soeder, bajor miniszterelnök a Bildnek azt mondta, hogy az új intézkedések már széleskörűek lesznek, érinteni fogják az iskolákat, az óvodákat és az üzleteket is. Mint hangsúlyozta, az intézkedéseket a hét közepe előtt hatályba kell léptetni.

Németország – mutatott rá a jelentés – az európai országok zöménél hatásosabban tartotta kordában a koronavírus-járvány első hullámát, de a második hullámban már küszködik. A napi új fertőzések száma szombaton 28 438, a halálos áldozatoké 496 volt. 

Olaf Scholz pénzügyminiszter is arról beszélt egy pártrendezvényen, hogy az eddigi intézkedéseknél sokkal átfogóbbak és keményebbek váltak szükségessé. 

A lezárás ellenzői ugyanakkor tüntetéseket tartanak országszerte. Szombaton a rendőrség Frankfurtban és Drezdában teljes felszereltséggel és vízágyukkal akadályozták meg a tüntetéseket.

Peter Altmaier gazdasági miniszter az RND-médiacsoportnak nyilatkozva, arról beszélt, hogy a kórházak intenzív osztályai lassan elérik a maximum kapacitásukat. Németország nem várhat karácsonyig, lépni kell – szögezte le.

Merkel szigorúbb intézkedéseket szeretett volna egész Németországra, de képtelen volt megszerezni ehhez mind a 16 állam támogatását. Igaz, néhány közülük már nagyobb szigort tart fenn. Például szombattól Baden-Wuerttembergben éjszakai kijárási tilalom van érvényben, csak a munka miatt tartózkodhatnak az emberek az utcán, illetve sürgős esetekben mehetnek ki.