Németországban alig drágább a karácsonyi bevásárlás mint itthon – de a fizetés majdnem négyszeres

HírKlikk 2023. december 18. 11:45 2023. dec. 18. 11:45

A müncheni Merkur által publikált felmérés szerint minden második németországi lakos karácsonyára hatással van az infláció. A megkérdezettek 47 százaléka mondta azt, hogy az áremelkedés miatti stressz jellemző az idei ünnepre.

Emiatt az Átlátszó összehasonlította, hogy milyen árakkal szembesül egy német és egy magyar, ha a saját országában szeretne vásárolni a karácsonyi menühöz, vagy éppen meglátogatna egy karácsonyi vásárt.

A szegedi vásárt összehasonlítva a nürnbergivel megállapították, hogy a lángos és a forraltbor egy picivel még mindig itthon olcsóbb, a hazai sültkolbász viszont drágább a németnél.

Ahhoz pedig, hogy a karácsonyi bevásárlás árait könnyebb legyen összehasonlítani, mind Németországban, mind Magyarországon a Lidlt választották az árvizsgálathoz. A kosárba próbálták ugyanazon termékeket beválogatni mindkét országban, íme a lista:

Az árak meglepőek, a német kosár alig drágább, mint a magyar. Ez viszont szomorú ránk nézve, ugyanis a németországi bérek jóval magasabbak, mint a hazaiak. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2022-ben Németországban 66 ezer euró volt az éves átlagos jövedelem, ami bő 25 millió forintnak felel meg, de a magyar adat csak 18 ezer eurót, átszámítva 6,8 millió forintot mutat. Vagyis 3,6-szeres különbség van a német és a magyar fizetések között.

Forrás: Átlátszó


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom