Németországban csak a szélsőjobb támogatja a Fideszt

HírKlikk 2019. március 15. 07:53 2019. márc. 15. 07:53

A Fideszt kizárják az Európai Néppártból, ha ez a német uniós pártok szavazóin múlik - derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét a Deutsche Telekom ismertette híroldalán.

Az Európai Néppártban március 20-án szándékoznak szavazni a Fidesz esetleges kizárásáról. A német szavazók szerint már most világos az eredmény: közel 67 százalék látja úgy, hogy a Fideszt ki kell zárni.

Arra a kérdésre, hogy „Kizárja-e a Fideszt az Európai Néppárt, amelyhez a CDU/CSU is tartozik?”, 52 százalék válaszolt úgy, hogy mindenképpen zárja ki, és 14 százalék mondta azt, hogy „inkább igen”. A megkérdezettek 18 százaléka ellenezte a kizárást, és 8 százalék vélte úgy, hogy „inkább nem”, míg 7,5 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. 

A CDU/CSU szavazók közül közel 66 százalék nem akarja a pártcsaládban látni a Fideszt, és 25 százalék ellenzi a kizárást. Az SPD-szavazók körében 86,6, a zöldeknél 91,2, a Baloldali Pártnál 72, és a liberális FDP szavazói körében 52,6 százalék voksolt a kizárás mellett. Ellenkező véleményen kizárólag a szélsőjobb AfD hívei vannak: 81 százalékuk ellenzi a Fidesz kizárását. A felmérésről szóló jelentés felidézte Weber keddi budapesti látogatásának részleteit, és azt, hogy a Die Welt értesülése szerint Weber és Orbán állítólag alapvetően megállapodásra jutott, és a magyar miniszterelnök kész teljesíteni a kizárás elkerüléséhez támasztott feltételeket.

A reprezentatív felmérést a Telekom híroldalának megbízásából a Civey Közvélemény-kutató Intézet végezte 5948 megkérdezett bevonásával, a kérdéseket online tették fel március 5-12. között, és az eredményben a hibahatár az intézet közlése szerint 2,5 százalékpont.

Forrás: Hírklikk