Németországban tényleg nem értik, mi folyik Magyarországon?

HírKlikk 2020. szeptember 18. 04:00 2020. szept. 18. 04:00

Boris Kálnoky, a Die Welt tudósítója lesz Orbán újságíró-iskolájának vezetője – erről közölt terjedelmes írást az Über Medien (A Médiáról) című, független német portál. A lap szerint, Kálnoky bejáratos a Fidesz köreibe, gyakran készít interjúkat a kormány tagjaival, és ez olyan előjog, amelyben a független sajtónak már csak nagyon ritkán van része. „A sajtószabadság magyarországi helyzetét jelentéktelen, veszélytelen színben tünteti fel, hogy a lapnak sok éve Budapestről író tudósító lesz a sajtóiskola vezetője” – értékelte Polyák Gábor médiaszakértő.

Előfordul, hogy a Die Welt tudósítói maguk is a sajtó témájává válnak, és most Magyarországon került a címlapokra, hogy Boris Kálnoky, aki 33 éve tudósította – eddig – az országból a Die Welt című német lapot, a kormányzó Fideszhez közelálló újságíró iskola (MCC) vezetője lesz – írja a Über Medien. Kálnoky az osztrák Die Presse, a svájci Die Weltwoche és a Deutsche Welle számára is ír. Kálnoky a Die Weltnél jelentős mértékben meghatározta az Orbán-évtizedről szóló tájékoztatást.

A cikk idézte Polyák Gábort, a Mérték Média Monitor és a Pécsi Egyetem médiaszakának vezetőjét, aki azt mondta: a Die Welt fontos konzervatív lap, és a neve nem csupán az MCC-nek kölcsönöz legitimitást. „Ám a sajtószabadság magyarországi helyzetét jelentéktelen, veszélytelen színben tünteti fel, hogy a lapnak sok éve Budapestről író tudósító lesz a sajtóiskola vezetője” – mondta. Hozzátette, „Sok éve beszélünk a sajtószabadság itteni helyzetéről, de úgy látszik, Németországban végső soron még mindig nem értik, hogy mi folyik Magyarországon, mégpedig nem csak a sajtóban, hanem az állami intézményekben, a parlamentben, az Alkotmánybíróságon, a bíróságokon és az ügyészségen. Ha Kálnoky úr ezt nem látja, akkor a Fidesz olyan szemüveget adott rá, amelyben nem a valóságot látja. A kormánynak szüksége van a Kálnokyhoz hasonló újságírókra, akik készek arra, hogy valamiféle megértést keressenek, és ennek fejében információt, interjúkat és meghívásokat kapnak”.

A cikk szerzője megállapította, hogy Kálnoky valóban bejáratos a Fidesz köreibe, gyakran készít interjúkat a kormány tagjaival, és ez olyan előjog, amelyben a független sajtónak már csak nagyon ritkán van része. Emellett azok a külföldi tudósítók, akik a kormány szerint túlságosan kritikusak, csak ritkán kapnak választ a kérdéseikre, és számos személyes támadásban részesülnek a kormány és sajtója részéről. Kálnoky az írásaiban gyakran Orbán afféle bíráló-konzervatív megértőjének mutatkozik. „Nem diktatúra, hanem vitákat kiváltó, merész intézkedések sora, és Orbán a többségi demokrácia koncepcióját követi” – írta Kálnoky 2012-ben a Die Weltwoche hasábjain. Úgy vélte: Orbán mesterségbeli hibákkal kormányoz, és ezzel feleslegesen támadhatóvá teszi magát.

Annak idején, Kálnoky nem volt ezzel egyedül, Magyarországon és máshol is sok konzervatív reménykedve szemlélte Orbán „konzervatív forradalmát”, és elsiklott a demokráciaellenes tendenciák felett. Ám Lukács Csabát, a Magyar Hang című konzervatív hetilap lapigazgatóját idézve, azt írta a szerző, „A Fidesz már rég nem konzervatív, keresztény és polgári, hanem egyszerűen egy populista párt, amely minden eszközt bevet, hogy hatalmon maradjon”. A jelek szerint, Kálnokyt ez nem zavarja – írta a szerző, és megállapítását további idézetekkel támasztotta alá. Egyebek között azzal, hogy Kálnoky szerint, „a liberális demokrácia egy újabb gazdasági forradalom után el fog tűnni”. A szerző úgy véli, Kálnoky ezzel érveiben nagyon közel helyezkedik Orbánhoz, aki évek óta illiberális modelljét reklámozza.

Kálnoky ugyan kritikusan beszámolt számos problémás magyarországi fejleményről, de a megnyilatkozásaiból az derül ki, hogy mindebben nem ismeri fel a demokrácia elleni szisztematikus támadást. Kálnoky Fidesz felé fordulását alighanem a 2015-ös menekültválság szilárdította meg, amikor élénken dicsérte Orbánt kemény magatartása miatt.

A cikk a továbbiakban szólt a KESMA megalakításáról, az MCC-t alapító Tombor Andrásról, akinek ATMédia cége kezeli a közszolgálati és KESMA orgánumok hirdetési felületeit, és idézte a Telex.hu-t, amely szerint az MCC afféle ellen-CEU akar lenni. A portál azt írta: az MCC élén vállalt tisztséggel Kálnoky elveszti tudósítói megbízatását mind a Die Weltnél, mind a Die Pressénél. Mindkét lapnál azt közölték a portállal, hogy az új tisztség nem összeegyeztethető a független újságírás követelményeivel. Azt az MCC élén elfoglalt új tisztségéről szóló hírekkel kapcsolatban Kálnoky elmulasztotta szóvá tenni – írta az Über Medien.

Forrás: Hírklikk