Nemzetbiztonsági források nem cáfolták, hogy Orbán titkos alagutat akar építeni

HírKlikk 2021. február 23. 17:54 2021. feb. 23. 17:54

A Puskás Stadionba vezető alagút építésének 2 milliárdos tervét leleplező jobbikos politikus szerintük „nem rugaszkodott el a valóságtól”.

Mint arról mi is beszámoltunk, Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kiszivárogtatta, hogy Orbán Viktor titkos alagutat akar építeni a Puskás Stadionba.

A hvg.hu nemzetbiztonsági forrásai nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni Stummer fő állítását, egyikük mindössze annyit mondott: a jobbikos politikus „nem rugaszkodott el a valóságtól” a videóban. Stummer bejelentésének a politikai következménye valóban az lehet, hogy a Fidesz kezdeményezésére eltávolítják a testület éléről.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy itt talán nem a focimániáról, hanem egy menekülő útvonal építéséről van szó, már csak ezért is nemzetbiztonsági kérdés – persze, ha igaz a hír. Az már csak találgatás, hogy a menekülő út a Parlamentből, vagy a Várból vezet-e a stadionba. Nem kell végig alagutat építeni, ki lehet használni a felújítandó Rákosi bunkert (a kiemelt képen) meg a metró alagutakat... A stadionból meg tovább lehet menekülni helikopterrel...

Puskás Aréna: 50 méteres autós aluljáró épül a védett személyeknek

A Telex vett észre egy közleményt a Puskás Aréna Facebook-oldalán, amelyben kacsának nevezték Stummer állításait.

Az alagút építését ugyanakkor nem cáfolják, de azzal magyarázzák, hogy a Puskás Aréna úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni, hogy „jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába.”

A felülvizsgálat eredménye szerint pedig jó lesz alagutat építeni, de „a tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró”. 

Az Azonnalinak nyilatkozó építész a kétmilliárdos költségen az nem csodálkozik, egy ilyen dolognak nagyságrendileg szerinte is ennyi az ára.

Stummer János később az Azonnali kérdésére elmondta, hogy az alagútnak még nem volt kidolgozott nyomvonala, annak csak a végpontja volt meghatározva: a Puskás Ferenc Stadionban a VIP-páholy alatt lett volna a végállomása.

Rákosinak is volt alagútja

A stadionbeli alagút nem egy új ötlet: a Bors 2019-ben arról írt, hogy betömik a Puskásban azt a legendás Rákosi-alagutat, amelyen keresztül az ötvenes években a kommunista pártvezetés tagjai és vendégei az Istvánmezei út felől megközelíthették a kormánypáholyt. 

Forrás: hvg.hu