Nemzeti vagyonelkobzás Fidesz-módra

Konczik Márton 2018. március 18. 07:52 2018. márc. 18. 07:52

A Czeglédy Csaba által is tulajdonolt cég székházának áron aluli árverezése, és Fidesz-közeli kézbe adása megmutatja, adott esetben hogyan kell elképzelni Orbán Viktor választás utánra ígért elégtételvételét.

A Human Operator Zrt. irodaházát árverésre bocsátották. melynek során a cég szombathelyi székházát jóval a valós piaci ára alatt értékesítették. Ám az, hogy az ingatlant épp a város jelenlegi fideszes polgármesterének közeli munkatársa szerezte meg, már több mint elgondolkodtató.

Ahogy arra a Sztárklikk számos alkalommal rámutatott, a szocialista képviselő ellen indult büntetőeljárás olyan szintű politikai leszámolóakciónak tűnik, amilyeneket eddig csak Oroszországnál láttunk, Orbán pedig ezek szerint minden téren próbál felzárkózni keleti mintaállamához.

Ügyvédje útján a Szombathelytől 350 kilométerre Szegeden fogva tartott Czeglédy Csaba a Sztárklikknek reagált a hírre, hogy a durván 360 millió forintra értékelt irodaházat alig 250 millióért verte el a NAV a szombathelyi polgármester munkatársának.

Az ügyvéd azt közölte a Sztárklikkel, hogy törvénytelenül tette rá a kezét a székházra a „fideszes stróman”, ugyanis a Human Operator Zrt. vagyona még zár alatt van.

Egy általunk megkérdezett másik jogász szerint sajnos megszokott, hogy töredékáron árverezik el az eljárás alá vont ingatlanokat. Ugyanakkor az már egyáltalán nem, hogy kormánypárti bennfentesek tegyék rá a kezüket.

Czeglédy azonban a Sztárklikknek egy jóval érdekesebb adalékkal is szolgált: állítása szerint már 2011-ben megkeresték „Fidesz-közeli gazdasági körök” azzal, hogy adja át nekik jóval áron alul, szinte potom pénzért az akkor még prosperáló diákmunka-közvetítő céget. Miután Czeglédy és társai nem voltak hajlandók nevetségesen alacsony áron megválni a vállalkozástól, azt a választ kapta, hogy „jó, akkor majd más eszközökhöz folyamodunk.”

Ezek után, 2012 májusában kapott egy levelet a NAV-tól, amit személyesen Vida Ildikó akkori NAV-elnök írt alá, ami alapján valamennyi adónemre kiterjedő ellenőrzést rendel el a cégnél (ráadásul ennek elvégzésére a Veszprém megyei NAV-ot jelölte ki, így nem a székhely szerint illetékes Vas megyei NAV járt el). A vizsgálat során nem találtak semmit, aztán 2015-ben megkezdődött az a büntetőeljárás, ami azóta alapot szolgáltat a fideszes propagandasajtónak a napi szintű hazudozáshoz.

Ha az olvasó ezek után most arra gondol, hogy a fenti eset már az orbáni bosszúhadjárat része lehet, aligha van egyedül a gondolatával. Könnyen lehet, hogy ezzel kezdődött a „nemzeti” vagyonelkobzás Fidesz-módra, aminek a leggyorsabban, legegyszerűbben és talán egyedül április 8-án lehet véget vetni.