Népszavazás Svájcban – Magyarországon is elkelne ebben a témában

HírKlikk 2021. szeptember 26. 18:40 2021. szept. 26. 18:40

Népszavazást tartanak ma Svájcban az azonos neműek házasságáról és a meleg párok örökbefogadásáról. A szövetségi kormány és a felmérések szerint az emberek majdnem kétharmada is az „igenek” pártján van.

A Reuters híradása alapján a HVG ír arról, hogy ma három, az LMBTQ-közösséget érintő témában tartanak népszavazást Svájcban. A népszavazáson nemcsak a házasságkötésről, de arról is döntenek, hogy az azonos nemű párok gyermekeket fogadhassanak örökbe, illetve, hogy megnyissák-e a lehetőséget leszbikus pároknak a részvételre a spermadonor-programban.

A szövetségi kormány és a parlament már jóváhagyta a fentieket lehetővé tevő módosított törvényt, de a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) népszavazást kényszerített ki a kérdésekben. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint az azonos neműek házasságát a válaszadók 63 százaléka támogatja.

Svájc egyébként az egyik utolsó Nyugat-Európában, ahol jelenleg nem engedélyezett az azonos neműek házassága. Azonban, ha ma úgy döntenek a szavazók, akkor ez megváltozhat.

Mint emlékezetes, Magyarország az európai trendekkel szembemenve, éppen az elmúlt időkben korlátozta tovább az MLBTQ közössé jogait, a többi között éppen az örökbefogadás kapcsán. A helyzet nálunk még ennél is rosszabb, mivel olyan törvényt léptettek hatályba, ami összemossa a másságot a pedofíliával.