Népszavazási kezdeményezést nyújtott be a PSZ öt oktatási kérdésben

Millei Ilona 2023. március 14. 17:30 2023. márc. 14. 17:30

Országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be oktatási kérdésekről a Nemzeti Választási Irodának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás március 14-én, kedden. A népszavazási kezdeményezést a Civil Sugárút rendezvényén, a Hősök terén ismertették a sajtóval. Azt szeretnék elérni, hogy a diákok munkaterhe radikálisan csökkenjen, új szemléletű tanterv tudjon megjelenni, valamint azt, hogy a helyi társadalom dönthessen arról, hogy az oktatás-nevelés helyben megszűnjön-e, vagy sem.

Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás egyéni népszavazási kezdeményezést nyújtott be oktatási kérdésekről március 14-én. Öt kérdést tettek fel, és kérték, hogy azokat hagyja jóvá az Nemzeti Választási Iroda. Minderről a Civil Sugárút alkalmából a Hősök terén adtak tájékoztatást.  

A kérdések a következők voltak:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”

„Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

Totyik Tamás elmondta, ezeket a kérdéseket azért tették fel, mert el szeretnék érni azt, hogy a diákok munkaterhe radikálisan csökkenjen, és, hogy egy új szemléletű tanterv tudjon megjelenni. Tantervi kérdésben, mivel azt kormányrendelet szabályozza, nem nyújthattak be népszavazási kezdeményezést. 

Arról is beszélt, hogy tudják, a kormány pilotrendszer-jelleggel harminc kistelepülésen lévő nevelési-oktatási intézményt szeretne összevonni, az unió erre forrást is biztosítana. Ez azt jelentené, hogy a helyi társadalomból teljesen ki fogják szakítani a köznevelési intézményeket, és nagyon komoly vérveszteséget fognak szenvedni a települések. Ha már az állam államosította az oktatási intézményeket – amivel a Pedagógusok Szakszervezete nem ért egyet –, legalább a helyi társadalom dönthessen arról, hogy az oktatás-nevelés helyben megszűnjön, vagy se. 

A kérdések elég széles társadalmi réteget érint, és úgy gondolják, az érdekvédelmi szervezet rendelkezik akkora civil bázissal, hogy a szükséges 200 ezer aláírást elő tudják teremteni. Ugyanakkor a civil- és a szülői szervezetek segítségére is számítanak ebben. A kérdésekről a PSZ két alelnöke csak a Pedagógusok Szakszervezetével, vagyis saját szervezetükkel egyeztetett, ez testületi döntés volt.