Népszavazást akarnak a nyugdíjakról

HírKlikk 2020. január 14. 14:50 2020. jan. 14. 14:50

Az időskori létbiztonság növelése, a nyugdíjasok kiszolgáltatottságának csökkentése és társadalmi megbecsülésük biztosítása érdekében, országos népszavazást kezdeményez az Országos Nyugdíjas Parlament – derül ki a szervezet közleményéből.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz – előzetes hitelesítésre – benyújtott négy kérdés célja, hogy az Országgyűlést arra kényszerítse, hogy hozza létre az Idősek Jogainak Biztosa intézményét; bővítse ki a kiegészítő szolgálati idő beszámíthatóságának lehetőségét; vegye figyelembe az év elejei nyugdíjemelés nagyságának meghatározásakor a tervezett bérnövekedés mértékét is; csökkentse: a nemek, a lakóhelyek, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja miatt meglévő, indokolatlan nyugellátások közötti különbségeket – írja az Infostart.

A hitelesítésre benyújtott kérdések

1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés – az idős emberek jogainak egységes szemléletű, átfogó, teljes körű és hatékonyabb védelme érdekében – létrehozza az Idősek Jogainak Biztosa intézményét?

2. Akarja-e Ön, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló, 1997. évi LXXXI. törvény 43/A. § (1) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy az öregségi nyugdíj összegének megállapításánál az egészségügyi dolgozók mellett, valamennyi munkavállalónál kiegészítő szolgálati időként vegyék figyelembe a heti negyven órát meghaladó, önként vállalt többlet munkavégzést?

3. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályait, hogy – a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazást követő évtől – az emelés megállapításának mértékénél egyenlő arányban vegyék figyelembe a költségvetési törvényben előre jelzett fogyasztói árindex és a bruttó bér- és keresettömeg nagyságát?

4. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályait, hogy csökkenjenek: a nemek, a lakóhely, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja szerint is meglévő öregségi nyugellátások közötti különbségek, így a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazást követő három évben az öregségi nyugdíjemelés valamennyi jogosult részére azonos összegű legyen?

Forrás: InfoRádió