Népszavazást kezdeményez az életvégi döntésekről Karsai Dániel

HírKlikk 2023. december 12. 17:30 2023. dec. 12. 17:30

„A mai napon Öcsémmel, Karsai Péterrel népszavazást kezdeményeztünk az életvégi döntések kapcsán" – jelentette be közösségi oldalán hétfőn Karsai Dániel alkotmányjogász. Döntésüket azzal indokolta, hogy a rendkívüli társadalmi érdeklődés és támogatás miatt gondolták azt, hogy a népszavazás kiváló eszköz a közéleti párbeszéd folytatására és bővítésére.

Népszavazást kezdeményezett testvérével dr. Karsai Dániel az életvégi döntés kérdésével kapcsolatban – olvasható az alkotmányjogász Facebook oldalán.

Megköszönte Bedő Dávid momentumos és Szabó Rebeka párbeszédes országgyűlési képviselőknek, hogy támogatják őket a kezdeményezésben. „Reméljük minél előbb és minél több politikai erő csatlakozik – legalább az eszmecseréhez" – írta.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt Karsai Dánielnél – aki az élet méltó befejezéséért harcol, amit viszont tilt a magyar jog – 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak. Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen, úgynevezett moto-neuron betegségben szenvedett. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, ami teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni.

Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol azt kifogásolja, hogy a hatályos magyar jogszabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ami miatt pert tudott indítani a magyar állam ellen. Döntés február elején várható. Azóta már kétszer is járt a Parlamentben, legutóbb Kósa Lajos fideszes képviselővel beszélgethetett.

Ahogy a közösségi oldalán írta, azért kezdeményeztek most népszavazást, mert a kérdés iránt megnyilvánuló rendkívüli társadalmi érdeklődés és támogatás miatt úgy gondolták, hogy a népszavazás kiváló eszköz a közéleti párbeszéd folytatására és bővítésére. . 

Az Nemzeti Választási Bizottsághoz két kérdést nyújtottak be.

1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?

2. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Forrás: Facebook