Népszerű fájdalomcsillapító vált hiánycikké

HírKlikk 2024. július 12. 06:30 2024. júl. 12. 06:30

Hiánycikké vált a Cinie fájdalomcsillapító gyógyszer, amelyet jellemzően migrénes fejfájás ellen szoktak alkalmazni – szúrta ki a Pénzcentrum a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK)  adatbázisában. 

„Hatóanyag, vagy egyéb alapanyag ellátási probléma" miatt vált hiánycikké a hat szemes 50 mg-os Cinie még májusban, a hiány tervezett vége július 15-e - vagyis jövő hétfő. Azonban azóta a szintén hat szemes 100 mg-os Cinie is hiánycikké vált, ezt június 25-én jelezték a gyógyszerhatóság felé. A hiány oka gyártási gond. 

A Pénzcentrum arra is felhívja a figyelmet, hogy ha az NNGYK (korábban NNK és külön OGYÉI) adatbázisában megnézzük a helyettesítőket, akkor az ugyancsak sumatriptán hatóanyagú Imigran, Triptagram és Sumatriptan nevű gyógyszereket találjuk. Ezek közül az Imigran több kiszerelése ugyancsak hiánycikk, és a Triptagram egyik kiszereléséből is időszakos hiány volt nemrég.

A Cinie jellemzően migrénes fájdalom csillapítására szolgál. A Cinie összehúzza a kitágult vérereket, ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom