Névtelenül könnyű nyilatkozni

Bánó András 2020. május 22. 08:23 2020. máj. 22. 08:23

Azt már megszokhatta az ember, hogy nem telik el nap anélkül, hogy a lakájmédia, vagy a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői ne nyilvánulnának meg a Pesti úti idősotthon ügyében. Ha valaha el is múlik a járvány, a Pesti úti idősotthon nevét sokáig nem fogjuk elfelejteni, hiszen az olyan, mint az egykori reklámban a Fehérvár áruház, ahol mindig történik valami.

Fenn kell tartani az érdeklődést, legalább ötször el kell mondani egy héten, hogy nem volt, és ma sincs főállású orvos ebben az idősotthonban. Pedig Karácsony Gergely már nagyon régen megmondta: nem előírás a főállású orvos, megbízásos jogviszony alapján is végezheti valaki a doktori munkát.

Mostanában szintet léptek az ostorozók: névtelen nyilatkozókkal népesítik be az újságok oldalait, és a kormánypárti csatornák híradásait. Az egyik Ripost-cikk  névtelen megszólalók állításaira hivatkozva, megírta: 160 betegre jut egy nővér, alig fürdetik a lakókat, a mosással, fertőtlenítéssel is spórolni kell. Ezek a nyilatkozó nővérek állítólag korábban dolgoztak az idősotthonban, akkor, amikor a járványnak még a kínai Vuhanban sem volt se híre, se hamva. A Ripostnak nyilatkozó egyik Anonymus ápoló, aki szintén nem merte elmondani saját nevét, pedig már nagyon régen dolgozott ott, azt mondta: elképesztő állapotok voltak, amikor ő még ott volt. Azt is elmesélte a lapnak, hogy az év elejére mindenki felmondott. Ha mindenki, akkor minden bizonnyal ő is, honnan tudja akkor mi történt az otthonban akkor, amikor kitört a járvány?

Beszámolt arról is, hogy nemrég visszahívták egy kolléganőjét nyugdíjból, annyira nem volt ember. Hát ennél elképesztőbb dolgot el sem tudok képzelni. Éhbérnek megfelelő juttatással zsarolhatták meg, hogy visszament? Anonymus szerint, a 44 idős elhunyt azok közül kerülhetett ki, akik nem voltak képesek az önellátásra. Anonymust nem zavarja, hogy Müller Cecília minden nap elmondja: az elhunytak szinte mindegyike idős, krónikus betegséggel küzdő ember volt. És jött a pörölycsapásszerű leleplezés Anonymustól: állítólag több nővér azért hagyta ott az intézményt, mert a dolgozókkal nem megfelelően bántak egyes vezetők. A Ripost információi szerint, néhány ott dolgozótól úgy tudják, bántja a lelkiismeretüket, hogy továbbra sincs változás, a korábbi vezetés a helyén van. Most megnyugodhatnak, az otthon eddigi igazgatója bejelentette: saját kérésére nyugdíjba vonul. 

Na, ripostos kollégák, lehet hátradőlni. Ám, hogy ne maradjatok munka nélkül, javasolok egy tényfeltáró cikket arról a Bajcsy Zsilinszky Kórházról, amely a Pesti úti Idősek Otthonának területileg illetékes ellátóhelye, ahová a járvány kezdete óta, összesen 202 embert vittek be COVID-19 betegség miatt, közülük 60 elhunyt! A halálozási arány a kórházban 29 százalékos, míg a magyar általános halálozási ráta 12,2 százalék. Emiatt az intézményt „halálgyárnak" is nevezik. Az itt dolgozó 1400 munkatárs közül 24 igazoltan fertőzött, és a Népszava úgy tudja, hogy a „covidos" osztály főorvosa is köztük van…