NGM: Nagy Márton a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével egyeztetett

HírKlikk 2024. április 2. 20:10 2024. ápr. 2. 20:10

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden hivatalában fogadta Kaderják Pétert, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

A felek a megbeszélésen áttekintették a belföldi és globális akkumulátorgyártás helyzetét, az innovatív ágazat teljesítményének várható alakulását, különös tekintettel a termelést meghatározó nemzetközi és magyar gazdasági folyamatokra. A tárcavezető a megbeszélésen kiemelte: az export- és beruházásvezérelt magyar gazdaság egyik fontos húzóerejévé az elektromos jármű-gyártási ökoszisztémához kapcsolódó high-tech akkumulátorgyártás lépett elő, az ágazatot a zöld energia tárolásának előtérbe kerülése különösen felértékeli.

A közlemény szerint Magyarország GDP-arányos exportja az akkumulátorok és akkumulátor-alkatrészek terén már most meghaladja az öt százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között. A high-tech akkumulátorgyártás a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat, így Magyarország a világ negyedik legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után. A belföldi gyártási kapacitás elérheti a 250 gigawattórát, amely az európai szükséglet 35 százalékát szolgálhatja ki – tették hozzá.

Nagy Márton az egyeztetésen megismételte, hogy az EU versenyképességének, az európai elektromos autóipar fellendítésének és megerősítésének érdekében uniós szintű elektromos jármű-vásárlást ösztönző programot szükséges indítani – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI