Nincs lefújva a nemzeti konzultáció

Zutyu 2020. április 26. 11:46 2020. ápr. 26. 11:46

A kormány hivatalosan nem fújta le a nemzeti konzultációt. Egyszerűen csak nem beszélnek róla. Amilyen hirtelen bedobta a gyöngyöspatai kártérítés kapcsán a cigányellenes uszítását a kormány, olyan váratlanul ejtette a témát, pedig február végén hallani sem akartak még a halasztásról sem.

Orbán Viktor miniszterelnök évi egyetlen rendes sajtótájékoztatóján beszélt először arról, igazságtalannak érzi a gyöngyöspatai romák kártérítését a szegregáció miatt. Orbán nyilatkozata előtt, Horváth László a térség fideszes országgyűlési képviselője nevezte igazságtalannak a pénzbeli kártérítés.

„Én nem vagyok gyöngyöspatai, de hát azért, ha ott élnék, mégis megkérdezném, ez hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben én meg itt keccsölök egész nap” – adta meg az alaphangot január 9-én Orbán miniszterelnök, aki a fogva tartási körülmények okán megítélt kártérítések miatt szállt be a magyar ügyvéd-társadalomba, noha éppen a Fidesz hozta törvények alapján volt mód a perek elindítására. 

A Fidesz által kreált vitát a kormány – szokás szerint – egy nemzeti konzultációval tervezte megkoronázni. A tervek arról szóltak, március 15-e után kezdik kézbesíteni a kérdőíveket. A koronavírus-járvány miatt, már február végén, az első betegek megjelenése előtt azt követelte az ellenzék, fújják le a konzultációt és az arra szánt pénzt a védekezésre fordítsák. 

„Terveink szerint, a március 15-e utáni héten kezdődhet az ívek postázása. Reméljük, a koronavírussal kapcsolatos kihívások nem fognak »bekavarni«" – ezt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős kormányszóvivő március 6-án.

Ezután csak kétszer került szóba a nemzeti konzultáció. Március elején négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság a 22 éves B. Rolandot a 17 éves K. Csenge megölése miatt. A bíró indoklása szerint, B. Roland szándékos gyilkosság helyett, gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnös, azt ugyanis nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy ő bántalmazta Csengét, mielőtt a vízaknába dobta.

Ezt az ítéletet nevezte igazságtalannak Budai Gyula fideszes képviselő, aki azt állította március 9-én, hogy ez is témája lesz a konzultációnak. Néhány órával később, kénytelen volt helyesbíteni saját nyilatkozatát, miszerint ezzel a kérdéskörrel nem bővül a diskurzus.

Szintén ezen a napon került szóba utoljára a parlamentben a konzultáció kérdése, amikor egy öninterpellációban egy fideszes politikus a konzultáció szükségességét csomagolta bele interpellációjába, amivel a válaszoló kormánytag nagyon is egyetértett. 

Március 9-e óta egyszerűen lekerült a nemzeti konzultáció kérdése a napirendről, de azt hivatalosan azóta sem fújták le. 

Forrás: Hírklikk