Nincs migránskaraván, hazudik Orbán propagandája - az ELTE tanára a helyszínen győződött meg az igazságról

HírKlikk 2019. április 10. 11:37 2019. ápr. 10. 11:37

A kormánysajtó napok óta riogat azzal, hogy Görögországban szervezkednek a menekültek és arra készülnek, hogy tízezres tömegben induljanak Európa belseje felé a balkáni útvonalon. Amennyiben elegen lesznek, akkor nagy eséllyel törhetik át az országhatárokat. Fokasz Nikosz, az ELTE egyetemi tanára szerint ez nem valós veszély, csupán a közvélemény riogatásáról van szó.

Az igaz, hogy az egyik közösségi oldalon elkezdték egy csoport szervezését, de több érintett is arról számolt be, hogy becsapták őket. Szó sincs valamiféle karavánról. Koránt sem érkeznek annyian, mint 2015-ben, napi pár ezer helyett most néhány tucat emberről beszélhetünk. Görögország vállalta, hogy kezeli a helyzetet, megpróbálja Leszbosz szigetén tartani az érkezőket, akik között egyébként sok a beteg és a kísérő nélküli gyermek - mondta a Klubrádiónak az ELTE tanára, aki a közelmúltban járt a szigeten.

Az emberek arra várnak, hogy elbírálják a kérelmüket, sokan már meg is kapták a státuszt. Igaz a folyamatot – például a családegyesítést- Európa számos országa húzza-halasztja.

A magyar állami médiára jellemző, hogy migránsokról beszél, durva összecsapásokról, miközben Görögországban mindössze három fiatalt állították bíróság elé, mert összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel. Fokasz Nikosz szerint egyébként az a kifejezés, hogy migráns, Görögországban nem is létezik, legalábbis nem használják.

Forrás: Klubrádió