Nincs praxisengedélye Müller Cecíliának

NVZS 2020. november 22. 07:00 2020. nov. 22. 07:00

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tagja, dr. Müller Cecília nem rendelkezik praxisengedéllyel – derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ webes felületén fellelhető adatlapjából. Úgy tudjuk, jelenlegi feladatainak ellátásához nem kell ugyan praxisengedély, de az adatlapjából az is kiderül, hogy egyik szakképesítése sincs meghosszabbítva. Nem tesz eleget a folyamatos továbbképzésnek. Az általa eredetileg megszerzett öt szakképesítés közül háromban tisztiorvosként nem is tudna megfelelni. 

Tanulságos olvasmány Müller Cecília (Györgyi) nem túlságosan hosszú adatlapjának böngészése. A közhiteles, publikus nyilvántartás tanúsága szerint 1984-ben szerezte meg az orvosi képesítést, 1991-ben az üzemorvosi, 1996-ban a háziorvosi, 2000-ben az általános orvosi, továbbá a közegészségtan-járványtani, majd végül 2009-ben a megelőző orvostan és népegészségtani szakképesítést. Ezekben a szakképesítésekben az a közös, hogy egyik sincs meghosszabbítva – erről tanúskodik az adatlapon az úgynevezett OFTEX (Orvosok folyamatos továbbképzése) rubrika, amiben nála az olvasható: „nem áll rendelkezésre adat!”. Magyarra fordítva: nem tesz eleget a folyamatos továbbképzésnek.

Az általa eredetileg megszerzett öt ,,szakképesítés közül háromban tisztiorvosként nem is tudna megfelelni az elméleti tudás felfrissítése és bővítése mellett, gyakorlatot is feltételül szabó hosszabbításnak, ugyanakkor a közegészségtan-járványtani, valamint a megelőző orvostan és népegészségtani szakképesítés esetében, a munkájából kifolyólag, ha akarta és akarná, sikeresen abszolválni tudná a továbbképzés feltételeit. 

Egyébként a szabályozás szerint, természetesen vissza lehet szerezni a praxisengedélyt, amit aktiválnak, ha az illető végigcsinálja a kötelező penzumot. Ez tanfolyamból, továbbképzésekből, konferenciákon való részvételből, stb. áll, amiért pontokat gyűjthet az illető, s ezekhez még hozzáadódnak a főállású munkavégzéssel megszerezhető pontok.

Az azonban semmiben nem hátráltatja a munkájában Müller Cecíliát, hogy nem rendelkezik érvényes szakvizsga-engedéllyel. Hiszen a tisztiorvosnak inkább szervezési vezetői feladatai vannak. Így mindebből pusztán annyi következik, hogy nem folytathat önálló szakorvosi tevékenységet, nem lehet főorvos, csak beosztottként dolgozhat, s nem lehet magánpraxisa sem. 

 

Korábban egyébként a 168 óra jegyezte meg Müller portréját felvázolva, hogy mintha mindig azután szerezte volna meg a képesítéseit, hogy már éveket dolgozott adott területeken. Így például Müller 1991-ben üzemorvostani szakorvosi képesítést szerzett – de 1988 és 1991 között a dunaújvárosi önkormányzatnál üzemorvosként dolgozott. 1996-ban kapta meg a háziorvostani szakorvos képesítést – ám 1991 és 1996 között Nagyvenyim háziorvosa volt. 2000-ben közegészségügyi-járványtani szakorvosi képesítést szerzett – miközben már 1996-tól kezdődően dolgozott a népegészségügyben, és lett regionális tiszti főorvos is. Mindeközben 2009-ben szerezte meg a megelőző orvos és népegészségtani szakorvosi képesítését.