Norvég halászhajóra lőtt egy orosz hadihajó a Jeges-tengeren

HírKlikk 2024. szeptember 25. 14:05 2024. szept. 25. 14:05

Az incidens norvég felségterületen történt. A norvég hajó kapitányának elmondása szerint az oroszok először megfenyegették őket, majd figyelmeztető lövést adtak le rájuk.

A halászhajó és az Admiral Levchenko néven jegyzett orosz rombolóhajó közötti incidens szeptember 12-én történt a Jeges-tengerhez tartozó Barents-tengeren, Norvégia északi partjainál – írja az Euronews.

„Megszólalt a rádió, és az orosz hadihajóról bemondták, hogy el kell hagynunk a területet" – mondta egy helyi lapnak a norvég hajó kapitánya, Øystein Orten, és hozzátette: „azt válaszoltam, hogy szó sincs arról, hogy elmenjünk, ugyanis vontatni valónk van."

Orten és ötfős legénysége azt mesélték, hogy a 163 méteres hadihajó pillanatok alatt került a mindössze 15 méteres hajójuk mellé, majd bekapcsolta a kürtjét, és figyelmeztető lövést adott le rájuk. „A lövés közvetlenül mellettünk csattant a vízben. Erős robbanás volt, a hajónk beleremegett" – mondta Orten, és hozzátette, hogy abban a pillanatban tovaindultak.

Az Admiral Levchenko rombolóhajó

A Norwegian Joint Headquarters szóvivője megerősítette a helyi médiának, hogy az orosz hadihajó és a norvég halászhajó között valóban létrejött a rádiókapcsolat, de azt mondták, hogy a figyelmeztető lövés váratlanul érkezett.

Az incidens a norvég felségterületen lévő EEZ gazdasági övezetében történt.

A Kreml az elmúlt években számos katonai gyakorlatot tartott a területileg Oroszország és Norvégia közt megosztott régióban, sőt, rakétákat is tesztelt a környéken, feldühítve ezzel a térségben dolgozó norvég halászokat.

Politico emlékeztet: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten közölte, hogy Moszkva megvédi területeit az Északi-sarkvidéken.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom