Novák Katalin: a családok biztonságérzetének fenntartására is törekszik a kormány

HírKlikk 2020. március 25. 12:28 2020. márc. 25. 12:28

A családok biztonságérzetének fenntartására is törekszik a kormány – a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közlése szerint.

A koronavírus-járvány idején csökkent a családok biztonságérzete, s ezt a biztonságérzetet szeretné a kormány – a lehetőségekhez mérten – fenntartani – mondta Novák Katalin szerda reggel, az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár elmondta, erre szolgál például, hogy a veszélyhelyzetben automatikusan meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

Az intézkedés közvetlenül 15 ezer család életét könnyíti meg – tette hozzá.

A hitelmoratóriumra kitérve, Novák Katalin megjegyezte, ez sok olyan családot, illetve fiatal házaspárt érint, akik felvették például a babaváró támogatást. Utóbbiak mintegy 60 ezren vannak, és most nekik akkor sem kell törleszteniük, ha az első gyermekük még nem született meg.

Hasonló a helyzet a csok-hoz kapcsolódó hitelek esetében vagy a diákhitelnél, ami mintegy 200 ezer embert érint – fűzte hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy a könnyítések kapcsán, minél kisebb bürokrácia legyen, ezért nem kell semmit igényelni. Ugyanakkor, ha valaki továbbra is szeretné törleszteni a hitelét, akkor csak ezt kell jelezni a banknak – ismertette.    

Az államtitkár a műsorban elmondta azt is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal januári adatai szerint, a születések és a házasságkötések száma is lényegesen meghaladta az egy évvel korábbit, a gyermekvállalási kedv is nőtt 1,6-ra, amire már nagyon régen nem volt példa.

Forrás: MTI