Novák Katalin szerint a magyar családpolitikát érdeklődés és elismerés övezi Washingtonban

HírKlikk 2020. január 17. 09:43 2020. jan. 17. 09:43

A magyar családpolitikát érdeklődés és elismerés övezi Washingtonban – jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára, aki Alex Azar amerikai emberi erőforrás- és egészségügy-miniszter meghívására látogatott Washingtonba.

Novák Katalin megbeszéléseket folytatott Alex Azarral, kongresszusi politikusokkal, kormányzati tisztségviselőkkel, és egy családpolitikáról rendezett nemzetközi tanácskozáson előadást tartott a magyar családpolitikáról. Részletesen tájékoztatta például a babaváró támogatásról, a gyed-extráról, a csokról, vagy a nagyszülői gyedről az amerikai kormányzati tisztségviselőket, családpolitikával foglalkozó szakembereket és nagyköveteket.

Megbeszélései után az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva, „rendkívül megtisztelőnek" nevezte, hogy az Egyesült Államokban magas szinten foglalkoznak a magyar családpolitikával. Az elismerés jeleként értékelte a több órás tárgyalást Alex Azarral, aki várhatóan tavasszal Budapestre látogat.

Novák Katalin kifejtette, hogy az Egyesült Államok jelenlegi kormánya családbarát és életközpontú politikát folytat, és ehhez keres szövetségeseket a világban. „Azt vették észre, hogy vannak országok, amelyek ez ügyben már előttük járnak. Amerikai partnereink elmondták, hogy e területen szerintük Magyarország tölti be a vezető szerepet a világban" – fogalmazott.

Az államtitkár kiemelte, hogy Washington irányításával, ezekben a hónapokban olyan nemzetközi koalíció formálódik, amely kifejezetten a családi értékek megőrzése mellett teszi le a voksot. Fontosnak tartotta azt is, hogy a csütörtöki rendezvényre több mint 35 ország nagykövetei mentek el. Mint elmondta, Ausztráliát leszámítva, minden kontinensről voltak jelen nagykövetek, akik összességében az országukban élő 1,7 milliárdnyi embert képviseltek.

A magyar politikus elmondta az MTI-nek: a jó és hatékony családpolitika megvitatása mellett, a tanácskozáson résztvevők megállapodtak abban, hogy a nemzetközi politikai élet különböző színterein közösen lépnek fel a családi értékek védelmében. „Hiszen vannak olyan törekvések, amelyek megfosztanák az egyes országokat a szuverenitásuktól, beleszólnának abba, hogy milyen szabályozást vezessenek be e téren. Általánossá tennék azt a liberális megközelítést, felfogást, amely bizonyos térségekben – így Európában is – eluralkodott, például a családügyi kérdésekben vagy az élethez való hozzáállásban. Ezzel szemben, mi azt mondjuk, hogy minden országnak meg kell adni azt a szuverén jogot, hogy a saját szabályait maga alakítsa addig, amíg ez nem sért semmilyen nemzetközi szabályozást. Ez az a határ, ameddig el tudunk menni, további korlátozásokat nem fogadhatunk el" – fogalmazott az Emmi államtitkára. Hozzáfűzte: a tanácskozás résztvevői ebben egyetértettek.

Novák Katalin leszögezte: toleranciára van szükség az egymás közötti párbeszédben és az ENSZ-ben egyaránt.

A közös fellépés konkrétumait firtató kérdésre az államtitkár elmondta: rendezvényeken, tanácskozásokon, nemzetközi szervezeteknél és az ENSZ-ben is közösen, előre egyeztetett állásponttal érvelnek. Az ENSZ különböző fórumain – az Egyesült Államok, Brazília, Lengyelország és Magyarország kezdeményezésére életre hívott Partnerség a Családokért nevű együttműködés keretében – szintén együtt lépnek fel családpolitikai ügyekben.

A csütörtöki washingtoni tanácskozáson részt vevő országok jelezték: szintén csatlakoznának a Partnerség a Családokért kezdeményezéshez.

Novák Katalin hangsúlyozta: az együttműködésben résztvevők ugyan sok dologban különböző nézeteket képviselnek, de „abban mindannyian egyetértünk, hogy a család és az emberi élet értékét őriznünk kellene, és hogy a családot tekintjük közösségeink alapjának, amelyre erős nemzeteket lehet építeni".

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta: a következő fontos rendezvény – ahol Magyarország az Egyesült Államokkal közösen lép fel – márciusban lesz New Yorkban, ahol az ENSZ nők helyzetével foglalkozó konferenciájára kerül sor. Májusban pedig Magyarország is jelen lesz Genfben, a nők és a családok egészségével foglalkozó tanácskozáson.

Novák Katalin hangsúlyozta: „nekünk, magyaroknak fontos megerősítés, hogy egy ilyen erős szövetséges, mint az Egyesült Államok, ebben az ügyben velünk azonos oldalon áll. Büszkeség, hogy minden alkalommal a nyilvánosság előtt is kimondják, hogy Magyarország a családpolitikában olyat tesz, ami elismerésre késztet".

Forrás: MTI