Növekedett az ellenzék előnye a Fidesszel szemben

HírKlikk 2021. március 7. 09:21 2021. márc. 7. 09:21

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 20–25. között 1001 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 29 százalék.

A DK támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 8 százalék. A Jobbik támogatottsága most 7 százalékon áll, az MSZP-Párbeszédé 6 százalék. A Momentum támogatottsága újabb egy százalékpontot csökkent, most 5 százalék.

Az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt, a Mi hazánk mozgalom és új belépőként az ISZOMM támogatottsága 1-1 százalék.

Ezen túl, a kis pártok körében érdemi változás az elmúlt hónapokban nem volt megfigyelhető. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot csökkenve, 33 százalék.

Az elmúlt időszakban három fontosabb trend figyelhető meg:

1. Növekszik a Jobbik támogatottsága és a párt a Momentumtól szipkáz el szavazókat, tőlük is elsősorban vidéken.

2. Érdemben, havonta nagyjából 1-1 százalékponttal növekszik az összefogás szavazók aránya. Tavaly nyári megjelenésük óta az elmúlt hét-nyolc hónap alatt nyolc százalék jelezte, hogy ebbe a csoportba tartozik. Ez a tábor elsősorban a bizonytalanokból érkezik, akik 39-40 százalékról 33 százalékra csökkentek ezen időtávban. Érkeztek még az összefogás szavazók körébe az ellenzéki pártoktól is, elsősorban a Momentumból és az MSZP-ből, másodsorban a DK-ból és a Jobbikból.

3. Stabilizálódott az összefogott ellenzék 2020 nyár végén-ősz elején létrejött előnye a kormánypárttal szemben. Ám míg a tavaly év utolsó negyedévében az előny három-négy százalékpontos volt s ami bár szavazattöbbséget jelentett, a választási rendszer egyenetlenségei miatt mandátumtöbbséget nem. Mostanra az előny öt-hat százalékpontos lett, ami már enyhe mandátumtöbbséget is jelenthet egy 2022-es választáson.