Nyelvőröket jutalmaztak

HírKlikk 2023. december 19. 16:05 2023. dec. 19. 16:05

Hárman vehették át az idén a Magyar Nyelvőr Díjakat. A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen kiemelték, hogy megbecsülés illeti mindazokat, akik munkájuk közben a mindennapokban sokat tesznek a magyar nyelv megőrzéséért és fennmaradásáért. 

A Magyar Nyelvőr Alapítvány rangos elismerését az idén Haader Lea, az MTA Nyelvtudományi Intézet (ma: Nyelvtudományi Kutatóközpont) nyugalmazott tudományos főmunkatársa; Ádám Zita tanár, a felvidéki oktatásügy meghatározó személyisége és Bartos Erika író, meseíró, építészmérnök kapta.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter köszöntőjében azt emelte ki, hogy a magyar szavakat még soha annyian nem írták le, mint mostanában, de kérdéses, hogy a modern internet világa mennyire változtatja meg nyelvünket. „Négy-ötszáz évente van ekkora váltakozás a kommunikáció világában, így most különösen fontos azok munkája, akik sokat tesznek a magyar nyelvért".

Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima-díjas újságíró, a díjátadó moderátora azt emelte ki, hogy elismerjék azoknak a munkáját, akik áldozatosan küzdenek azért, hogy a határon túli diákok magyar nyelven tanulhassanak lakókörnyezetükben, vagy minél szélesebb körben használhassák azt.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány célja, hogy a magyar nyelv megőrzését, kutatását, ápolását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat, törekvéseket támogassa, emellett erkölcsi és anyagi elismerésként évről-évre Magyar Nyelvőr Díjjal jutalmazza az arra érdemes személyeket. Az idei díjazottakat három terület képviselői közül választotta ki a kuratóriuma: a külhoni magyarok és a Magyarországon élők köréből, valamint azok közül, akik a legtöbbet tették az alapítvány céljainak megvalósításáért.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom