Nyolc ország fordul az Európai Bizottsághoz az Orbán-kormány vízumkönnyítése miatt

HírKlikk 2024. augusztus 17. 12:57 2024. aug. 17. 12:57

A levelet Lettország, Litvánia, Észtország, Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország és Izland külügy-, belügy-, és igazságügyi minisztere írta alá. Mindegyikük a schengeni övezet, Norvégián és Izlandon kívül pedig az Európai Unió tagja.

„Északi és balti kollégáimmal együtt levelet küldtem az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak, hogy kifejezzük aggodalmunkat Magyarország azon döntése miatt, amely megkönnyíti az orosz és a belarusz állampolgárok beutazását” – közölte egy pénteki, az X-en közzétett bejegyzésében Észtország külügyminisztere, Magnis Csahkna – idézi a Népszava.

A Nemzeti Kártya igénybevételével Oroszországból és Belaruszból is érkezhetnek munkavállalók Magyarországra határellenőrzés nélkül, a schengeni övezetbe. Ez azt jelenti, hogy jobb helyzetben vannak, mint egy harmadik országbeli munkavállaló: nem kell benyújtaniuk a munkaerőről szóló igazolást, nem vonatkozik rájuk az éves kvóta, emellett családegyesítésre is van lehetőségük. Így sokkal egyszerűbbé válik számukra a Magyarországon való hosszabb távú tartózkodás, de az Európai Néppárt szerint a kémkedés lehetősége is.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom