Nyolcszáz venezuelai menekültet jelentettek be az I. kerületbe, szavazhatnak is

HírKlikk 2024. május 30. 06:30 2024. máj. 30. 06:30

800 magyar származású venezuelait jelentettek be egy egyébként 77 férőhelyes idősotthonba az I. kerületben – értesült a Magyar Hang. A közelgő önkormányzati választás miatt ez érdekes lehet, hiszen ezek az emberek, ha akarnak, szavazhatnak is.

Egy kevesebb mint 3000 fős körzetben a 800 voks akár döntő is lehet. A Máltai Szeretszolgálaté az idősotthon – ők azt mondják, hogy ennek nincs köze a választáshoz, csak az ügyintézés miatt kellett lakcím az érintetteknek.

A magyar származású venezuelaiakat a kormány 2019-ben, egy titkos program keretében hozta ki a válság sújtotta dél-amerikai országból. A mentőakciót a Máltai Szeretetszolgálat szervezte, amely azóta is segít nekik.

A Fő utca a 2-es választókörzethez tartozik, ahol jelenleg 2682 választásra jogosultat tartanak nyilván. „Nyolcszáz potenciális szavazóról van szó, ez 30 százalékos többlet a valóban itt élők számához képest. És nagyon tartok tőle, hogy a kormánynak lekötelezett, hálás menekültek majd a megfelelő név mellé teszik az ikszet, ha erre kérik őket” – mondta a Magyar Hangnak a névtelenséget kérő informátora. 

„Megdöbbenve észleltük az idősotthonba bejelentett tömeget, de nem tudunk mit tenni ellene, 2021 óta a fiktív lakcímbejelentés is törvényesnek számít, bár továbbra is erkölcstelen húzás” – mondta kérdésünkre Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Mint mondta, kampánystábjukban jogosan aggódnak, hiszen egy ilyen szavazószám nem csak a választókörzeti versenyt, de a polgármesteri választás eredményét is eldöntheti – 2019-ben V. Naszályi csak mintegy 120 szavazattal győzte le fideszes ellenfelét, Nagy Gábor Tamást. „Ne legyenek kétségeink: amit a Fidesz megtehet, azt meg is teszi” – mondta Tordai Bence.

A kormány által Magyarországra segített venezuelaiak Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Forrás: Magyar Hang


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom