Oda kell juttatni, ahonnan elvett ez a kormány

HírKlikk 2021. szeptember 21. 09:43 2021. szept. 21. 09:43

A szocialisták javaslatai a társadalmi igazságtalanságok megszüntetését célozzák; „pont oda” juttatnának, ahonnan az Orbán-kormány elvett – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn. Az előválasztási hackelésről is beszélt, és kiállt zuglói jelöltjük, Tóth Csaba mellett.

A Fidesz-kormány juttatásai mind egyszeri juttatások. „Igazságtalan és torz” társadalomképet fejeznek ki: nem változtatnak azon, hogy folyamatosan nyílik a jövedelmi olló, kétmillió ember a létminimum alatt él és 1,5 millió minimálbért kap. Orbán ígéretei pedig mind korábban megfogalmazott ígéretek, ilyen a rendőröknek, katonáknak adandó fegyverpénz, vagy a Bajnai-kormány által előterjesztett nyugdíjprémium – mondta.

Az MSZP javaslatai azonban hosszú távra szólnak: az alacsony bérek és nyugdíjak felzárkóztatása; a minimálbér adómentessé tétele; hogy a családtámogatásokhoz mindenki hozzáférjen és ne csak a magasabb jövedelműek; a bérlakásépítési, épületszigetelési és panelprogram.

Orbán az egykulcsos adó bevezetésével megszüntette a minimálbér adómentességét, „tehát ott adót emelt”. A Parlamentben pedig „kategorikusan nemet mondott” az MSZP ez irányú javaslatára, „azt mondta, hogy szó sem lehet róla” – idézte fel a társelnök.

Rámutatott: az MSZP adómentes minimálbérével a minimálbéresek azonnal havi nettó 25 ezer forinttal többet vihetnének haza, a kisvállalkozásoknak viszont nem jelentene terhet. Orbán javaslatával viszont a minimálbéresek csak kicsit több mint nettó 20 ezer forinttal kapnának többet. A kormány és a munkaadók közt „megy most az alkudozás”, hogy a kabinet mivel kompenzálja majd a magyar kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek az általa ígért bruttó 200 ezer forintos minimálbér adótartalmát és járuléktartalmát, meg a nettó összegét is ki kell termelnie.

Az előválasztás szombati meghackeléséről a társelnök azt mondta: „egy kapun keresztül” „elég komoly támadás érte a rendszert. Ez a kapu pedig nem véletlenül maradt nyitva.” Az Országos Előválasztási Bizottság informatikusok segítségével vizsgálatot folytat, „ha jól tudom, akkor feljelentés is lesz az ügyben”.

Azonban nagyon gyorsan úrrá lettek a szakemberek a problémán, hétfőn „kisebb zökkenőkkel, de jól ment” a szavazás. Közel 50 ezren vettek részt az előválasztáson ezen az egy napon és 10 ezernél többen jelentkeztek be online szavazásra, ez „nagyon biztató” – mondta, hozzátéve: a szavazás időtartamát a hétvégi leállás miatt két nappal meghosszabbították.

Kérdésre, hogy gondolt-e az MSZP-Párbeszéd zuglói képviselője, Tóth Csaba visszahívására, határozottan azt felelte, „Eszembe se jutott!”

Mint mondta, Tóth Csaba „egyértelműen tisztázta” a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos felvetést, amelyet riválisa, Hadházy Ákos felvetésére Jakab Péter, a Jobbik elnöke tett. Az Előválasztási Bizottság le fogja folytatni Jakab beadványa nyomán az etikai vizsgálatot, „meggyőződésem, hogy nem juthat más döntésre, mint hogy elutasítja ezt a beadványt”.

A társelnök kifejtette: a hat párt az előválasztás keretben tartásáért alkotott közös etikai szabályrendszert, „ezt mindenki betartva, beadja a beadványát, az Országos Előválasztási Bizottság meghozza a döntést, ezt eddig mi, bármilyen döntés született, elfogadtuk. Meggyőződésem, hogy a többi párt is így fog tenni.”

„A vádaskodás, azt gondolom, hogy nem fér bele egy ilyen folyamatba, meg a jogállami keretekbe sem! Ha van konkrét (...) bizonyíték, azt be kell terjeszteni, az Országos Előválasztási Bizottság dönteni fog” – jegyezte meg, hozzátéve: az általa olvasott beadvány ügyében „teljesen nyugodt”.

Mint mondta, az MSZP stratégiája és politikai célja „teljesen egyértelmű”: egy szociáldemokrata, új-baloldali, zöld pólus létrehozása; ezért működnek együtt szövetségben a Párbeszéddel és kötöttek zöld ügyekben szövetséget az LMP-vel, és „a három pártnak az a meggyőződése, hogy a legalkalmasabb miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely, aki le tudja győzni Orbán Viktort”.

Forrás: Hírklikk