OGY - A kormánynak jövő év végéig kell beszámolnia a Fudan Egyetem előkészületeiről

HírKlikk 2021. június 10. 20:30 2021. jún. 10. 20:30

A Fudan Hungary Egyetem létrehozásáról szóló előterjesztésen is változtatást kezdeményezett csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, amely módosítást fogadott el az államfő által megfontolásra visszaküldött ingatlannyilvántartási törvényben is.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról szóló törvény várhatóan rögzíteni fogja, hogy a kormány legkésőbb 2022. december 31-éig beszámol az Országgyűlésnek az intézmény létrehozásával kapcsolatos beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről.

Az Országgyűlés módosította az ingatlannyilvántartási törvény hatálybaléptető rendelkezéseit, amelyek miatt Áder János államfő a múlt héten megfontolásra visszaküldte a Háznak a május 26-án elfogadott jogszabályt. A köztársasági elnök ugyanis ellentmondásosnak ítélte a vitatott passzusokat.

A turizmus-vendéglátást érintő stratégiai törvénymódosítás is változik, amelynek értelmében a szálláshelyminősítő a nemzetközileg általánosan elfogadott és közzétett kritériumok alapján minősíti az egyes szálláshelyeket. A szervezet honlapján teszi közzé ezen szempontokat.

Egy a vagyongazdálkodási törvényt érintő változtatás annak szabályait rögzíti, amikor az állam örököl.

A vagyongazdálkodási törvénymódosítás is változhat. Egy alkotmánybírósági döntésnek megfelelően, kompenzációt kaphatnak azok, akik elestek az elektronikus cigaretta árusításának lehetőségétől, miután ennek joga koncessziókötelessé vált.

Az jogosult kompenzációra, akinek 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is a teljes bevételének legalább tíz százaléka származott ezen termékek árusításából. A kompenzáció mértéke megegyezik az ezen üzleti években az adott termék eladásából származó adózott eredménnyel. A kérelmeket október 31-ig lehet benyújtani, azokról az államháztartásért felelős miniszter dönt.

A módosítás emellett további ingatlant juttat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek, valamint a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványnak.

Forrás: MTI/Hírklikk