Okafogyottá vált a szurkolók szimpátiatüntetése: Rossi marad

Föld S. Péter 2024. július 5. 15:25 2024. júl. 5. 15:25

„Folytassa, mister! – szurkolódemonstráció Marco Rossi mellett” címmel – tüntetést szervezett egy szurkolói csoport ma délutánra a Szabadság tér szurkolói zónájába. Ezzel kívánták rávenni a labdarúgó válogatott szövetségi kapitányát, az immár magyarnak is számító olasz Marco Rossit, hogy bár belengette távozását, maradjon továbbra is a nemzeti válogatott élén. Rossi kifogta a szelet a szurkolók vitorlájából: szerdán délben bejelentették, hogy a nemzeti tizenegy szeptemberben vele kezdi meg a felkészülést a Nemzetek Ligájára és a világbajnoki selejtezőkre. 

Marco Rossi labdarúgó szakemberként először 2012-ben érkezett Magyarországra. Két alkalommal volt a Budapest Honvéd edzője, először 2012 augusztusa és 2014 áprilisa, majd 2015 és 2017 között. A magyar labdarúgó válogatott vezetését 2018-ban vette át, azóta 66 mérkőzésen 33 győzelem és 14 döntetlen mellett 19-szer veszített a csapata. Két Európa-bajnokságra juttatta ki a válogatottat, ám a mostani kontinensviadalon a csapat nem jutott tovább a csoportjából. 

Rossit az elmúlt évek alatt megkedvelték a magyar futballt szerető szurkolók, akik neki tulajdonítják, hogy a korábban szürke és gyenge válogatott az ő irányítása alatt időnként szépen és eredményesen is tudott futballozni. A kapitány azonban – akárcsak a szurkolók – csalódásként élte meg a mostani Európa-bajnokságot. – Most, ebben a pillanatban nehéz a rövid- és a hosszú távú jövőről is beszélni. Kicsit át kell gondolnom a történteket. Számomra ez volt már a második Eb, és most elég nehezemre esik egy harmadikban gondolkodni – mondta Rossi, miután kiderült, hogy a csapat nem jutott tovább csoportjából. Sajtóhírek szerint ennél több is történt, Rossi ugyanis állítólag úgy búcsúzott el a csapattól, hogy közölte a játékosokkal: nem biztos, hogy szeptembertől lesz folytatás.

Rossi 2023 októberében kapta meg a magyar állampolgárságot, akkor – a 2012 óta vele együtt dolgozó Cosimo Inguscioval együtt – vehette át a hivatalos dokumentumokat az azóta a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin államfőtől. „Sok olyan pillanatot kaptam már Magyarországtól és a magyaroktól, amikor elérzékenyültem, pedig nem vagyok túlságosan érzelgős típus” – mondta akkor Marco Rossi. – „Az az ország, az a nemzet, amelyet második otthonomnak tekintek, hivatalosan is befogadott. Köszönöm a magyaroknak azt a szeretetet, amellyel irányomba viseltetnek.”

Nem lett volna meglepő, ha Marco Rossi távozik: megcselekedte, amit megkövetelt tőle új, második hazája, ennél többet már nem tehetett. A szurkolók és a játékosok szeretete persze fontos egy labdarúgó szakember számára, ám vannak más szempontok is. Például az, hogy mindent kihozott ebből a válogatottból, ami benne volt, sőt, valamivel még annál is többet. Kis szerencsével persze akár tovább is juthattunk volna a csoportunkból, ám a lényegen az sem változtatott volna. A lényeg pedig az, hogy a magyar válogatott a játékosok piaci értéke alapján az egyik legkevésbé jegyzett csapat volt ezen az Európa-bajnokságon. S bár igaz a mondás, miszerint nem a pénz focizik, vagyis lehetnek és vannak is meglepetések, hosszabb távon a jobb csapatok szoktak eredményesen szerepelni.

Rossi a rendelkezésére álló szőlőből nem tudott jobb bort előállítani, még akkor sem, ha az átlagos magyarok keresetéhez viszonyítva igen magas volt a fizetése. Évente 300 ezer eurót, azaz mintegy 120 millió forintot keresett, ami egyfelől rengeteg pénz, másfelől viszont messze elmarad a hozzá hasonló kvalitású edzők jövedelmétől. (Jelzésértékű, hogy az EB-n szereplő 24 csapat közül mindössze négynek az edzője keresett nála kevesebbet.)

Rossi ezzel a válogatottal már mindent elért, amit lehetett, reálisnak látszott a megközelítés, hogy innen felfelé már nem vezet út. Más kérdés, hogy a szurkolók nem szakmai, hanem érzelmi alapon szoktak közelíteni a versenyekhez. Ezért sem szeretnék, ha Rossi távozna a válogatott éléről, és ezért hirdették meg a pénteki demonstrációt. „Mutassuk meg együtt, hogy a szurkolók Marco Rossi mellett állnak! Maradt bennünk egy nyolcaddöntőnyi szurkolás, adjuk ki magunkból!” írták az esemény Facebook oldalán a tüntetés szervezői, akik nem győzték hangsúlyozni, hogy az esemény „nem az általunk mélyen tisztelt CB (Carpathian Brigade – a szerk.) rendezvénye, de amennyiben megjelennének, szeretettel várjuk őket, hogy vezényeljék a szurkolást.”

Hogy mi lesz a tüntetés sorsa, az még kérdéses, Rossi sorsa azonban eldőlt: mint a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján olvasható, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a napokban egyeztetett a kapitánnyal, és a szövetség töretlen bizalmáról biztosította. „A magyar válogatott előtt álló következő feladat a Nemzetek Ligája idén őszi küzdelmeinek, majd pedig a vb-selejtező sorozat sikeres megvívása, melyeket az MLSZ és az elnökség maximális támogatása mellett Marco Rossi szövetségi kapitány irányít majd” – közölte Csányi Sándor.

Rossi megköszönte a támogatást, és jelezte, hogy az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolása után pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével. „Németországban megtörtént az Eb lezárása, amelyre a továbbjutásról való lecsúszás miatt érzett csalódottságunk ugyan rányomta a bélyegét, de semmi drámai nem történt és nem is volt kétséges, hogy a munkát folytatjuk! Számtalan nagyszerű eredményben volt részünk együtt, így nem is kérdés, hogy újabbak elérése a célunk” – mondta korábbi sejtetésének némiképp ellentmondva Marco Rossi.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom