Okosbörtön épül Csengeren

HírKlikk 2024. január 12. 15:05 2024. jan. 12. 15:05

Arcfelismerő és videóanalízáló rendszerrel is felszerelik a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengeren épülő, 1500 férőhelyes börtönt – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence pénteken a budapesti sajtótájékoztatón.

A Telex beszámolója szerint az államtitkár beszélt az ún. „okosbörtönök"-ről, amelyek már 2018 építenek világszerte és hozzátette, a hazai intézményekben is vannak digitális eszközök, amiket használnak kihallgatáshoz, kapcsolattartáshoz, ügyintézéshez.

Rétvári azt mondta, hogy az új büntető törvénykönyv Európa egyik legszigorúbb ilyen jogszabálya, ezért több bűnözőt és hosszabb időre juttatnak börtönbe a bíróságok, így nagyobb kapacitásra van szükség, több börtön is kibővült már. Az államtitkár kitért arra is, hogy nem véletlenül választották a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei térséget. A csengeri börtön ugyanis hétszáz munkahelyet teremt majd, már folyik a börtönőrök toborzása, akik akár nettó 400 ezer forintot kereshetnek havonta.

Az államtitkár kifejtette, a csengeri börtön technológiájával a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, és a mesterséges intelligencia segítségével elemzik majd a viselkedésüket, arckifejezésüket. Ha nem a megszokott módon viselkednek, a rendszer jelzést küld a felügyelőknek, hogy fel kell készülni valamilyen rendkívüli eseményre. Ez még biztonságosabbá teszi a fogvatartást, a szökési lehetőséget a minimálisra szorítja.

A csengeri börtön átadása szeptember 30-án lesz – közölte Biczó László dandártábornok, aki elmondta azt is, hogy minden zárkában lesz „informatikai eszköz”, így az elítélt zárt online csatornán tudja intézni az ügyeit, illetve naprakész információkhoz juthat adatairól, pénzéről, kérelmeinek elbírálásáról, munkabeosztásáról. Biczó szerint a börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd. A fogvatartottak száz százalékos foglalkoztatása érdekében lesz egy kétezer négyzetméteres munkacsarnok is.

Forrás: Telex