Október 15-től BKK-jeggyel szállítható kerékpár a HÉV-vonalak teljes hosszán

HírKlikk 2024. október 13. 18:13 2024. okt. 13. 18:13

Keddtől az utasok egy BKK-vonal- vagy gyűjtőjeggyel szállíthatják kerékpárjukat a HÉV teljes vonalán – tudatta a MÁV Zrt., illetve a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-vel.

A MÁV közleménye szerint „továbbra is megmarad az 500 forintos – HÉV-vonalak teljes hosszán érvényes – viszonylati kerékpárjegy, valamint a Kerékpár országbérlet". A fejlesztés nem érinti a BKK-kerékpárbérlet érvényességi területét, hiszen az október 15-ét követően is csak a fővárosi szakaszon, Budapest közigazgatási határáig érvényes.

A MÁV-csoport a kerékpárral rendszeresen utazóknak továbbra is a Kerékpár országbérletet ajánlja, amely harminc napig érvényes a MÁV-csoport, a GySEV és a BKK egyes járatain 4950 forintért – közölték. Mindkét társaság kitér arra a közleményében, hogy az új lehetőség csak a kerékpárszállítás díjára vonatkozik, a kerékpárosnak – saját utazása kapcsán – továbbra is rendelkeznie kell az adott szakaszra érvényes jeggyel, bérlettel vagy díjmentes utazásra jogosító igazolással.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy utas csak egy kerékpárt vihet magával, amelynek mérete nem haladhatja meg a 180 centiméteres hosszúságot, 130 centiméteres magasságot és 70 centiméteres szélességet. Kizárólag a kijelölt helyen, kijelölt kocsikban szállíthatók a kerékpárok, amelyeket biztonságosan rögzíteni kell. A HÉV-ek középső, vagy 2. és 5. kocsijában erre kialakított járműrészen összesen négy kerékpár szállítható.

A kisebb kerekű (legfeljebb 41 cm külső kerékátmérőjű) gyermekkerékpárok, rollerek csomagnak számítanak, díjmentesen szállíthatók a HÉV-en. Az utasbarát fejlesztés a Budapesti Közlekedési Központ, az Építési és Közlekedési Minisztérium és a MÁV-csoport megállapodása alapján valósul meg.

Az újításnak főleg a főváros környéki biciklis túrára indulók örülhetnek, valamint nagy segítség lehet azoknak is, akik biciklijük meghibásodása, vagy egy váratlan eső, esetleg egy baleset miatt kénytelenek kerékpárjukkal együtt egy közösségi közlekedési járműre szállni – tudatta a MÁV Zrt. és a BKK.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom