Október közepére várható a nyugdíjkorrekció bejelentése 

NVZS 2023. szeptember 12. 14:30 2023. szept. 12. 14:30

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője szerint lázasan folyik a számolás, a költségvetés „áttervezése”. Barát Gábor úgy sejti, a kormány szeptember végéig, október legelején meghozza a döntést a nyugdíjkorrekció mértékéről, amiről október 10-16.-a között jelenik majd meg a közlemény. A szakértő szerint az már tény, hogy kiigazítás lesz, a mértékre még csak számolgatások, becslések vannak, a maga részéről ebbe a „versenybe” nem akar beszállni, annyit mondott csupán, hogy a számítások jellemzően három százalék körüli emelési tartományban mozognak. Az augusztusi inflációs adat megjelenésekor a Hírklikk is számolgatott, arra jutottunk, hogy – figyelembe véve a kormány jövő évi választási szempontjait is – 3,5-4 százalékos lehet az év elejéig visszamenőleg is járó kiigazítás mértéke.

Barát Gábort azonban nem arra kértük, hogy „számolgasson”, arra kerestük vele a választ, hogy – saját, több évtizedes nyugdíjfolyósítási tapasztalatai alapján – mikor várható a kormány döntése és így a bejelentése a kérdésben.

Az elmúlt napokban, a most már tényként kezelhető novemberi kiegészítő nyugdíjemelés kapcsán, tovább tart a ’mértékháború’, egyes szakértők és különböző szakmai intézmények részéről – kezdte válaszát. Sokszor már olyan címmel adják közre a tuti tippet, hogy „eldőlt a novemberi nyugdíjemelés mértéke” – „amikor ezt láttam, azt hittem, megjelent a vonatkozó kormányrendelet, amely eldöntötte a nyugdíjemelés mértékét, de nem, kiderült, arra még várni kell”. Mint felidézte, a számítások jellemzően három százalék körüli emelési tartományban mozognak, bár felmerült egy, azt érzékelhetően meghaladó mérték is – emlékeztetett, hozzátéve: és nem mondom, hogy megalapozatlan annak számszaki levezetése, vagyis a számítás logikája – jegyezte meg Barát Gábor, aki szerint azonban nem érdemes találgatásokba bocsátkozni, meg kell várni a novemberi nyugdíjemelés mértékét is szabályozó kormányrendeletet, ideértve az év végéig várható éves, és most már a nyugdíjas fogyasztói árindexre számolt inflációs mérték levezetését. 

Közismert, hogy a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés mértékét az I-VIII. havi inflációs tényadatok alapján kell meghatároznia a kormánynak, vagyis ez iránytű az év végéig várható infláció „belövésére”. A várható mérték meghatározása ugyan „jóslásnak” tűnhet, de annak védhető szakmai alapokon kell nyugodnia. Barát Gábor feltételezi, hogy a kormány figyelemmel lesz a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésére is. A tisztánlátást ugyanakkor nehezíti, hogy az egymásnak ellentmondó, az infláció mértékét befolyásoló hatásokat nehéz „milliméterre meghatározni” – magyarázta. A számításról, illetve a döntésről az „ítéletet” 2024. elején hozza meg a hivatalos statisztika, amikor megismerjük a tényszámokat. Sajnos utólag „nincs helye jogilag megkérdőjelezhetetlen fellebbezésnek”, de a nyugdíjasok, és az őket képviselő szervezetek számonkérésére, pótlólagos igény benyújtására számítania kell a kormánynak, ha kiderül, hogy ismét és érzékelhető mértékben tévedett – jegyezte meg.

Lassan felmerül az a kérdés, hogy mikor várható a kormányrendelet, amely alapján folyósítani kell a novemberi, 2023.januárig visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést – vetettük fel. Barát Gábor pontosított: annak biztosításához van erre szükség, hogy a jogszabálynak és a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a kiegészítő emelésre jogosult nyugdíjasok (emelésre jogosult juttatásokban részesülők) novemberben már az emelt havi összeget kapják, és azzal egyidejűleg, egy összegben a januárig visszamenőleg járó I-X. havi különbözetet, továbbá a februárban folyósított 13.havi nyugdíj összeg kiegészítését, aminek ugye a januári nyugdíj összege volt az alapja. (A nyugdíjprémiummal most nem kell számolni – jegyezte meg.)

Szerinte lázasan folyik a számolás, a költségvetés „áttervezése”, de úgy sejti, hogy a kormány szeptember végéig, október legelején hozza majd meg a döntést, amit az október 10-16.-a közötti napokban tesz közzé kormányrendelet formájában. Ez a menetrend biztosítja, hogy a kiegészítő emelés ügyviteli, informatikai előkészítése rendben, ellenőrzötten megtörténjen, és az emelésre jogosultak a korábban megismert folyósítási napon megkapják a nekik korábban említett jogcímen járó összegeket – szögezte le. 

Technikailag ez azt jelenti, hogy akinek a folyószámlára utalják a nyugdíjat, annak a tárgyhó 12.-én, a reggeli órákban a számláján kell landolnia a nyugdíjnak, de novemberben, mivel 12.-e vasárnap, az érintett nap 10.-e, péntek. Postai kézbesítésnél a tárgyhónap 12.-ét követő, az év elején megismert nap.

De mennyi lehet az annyi? 

A sajtó egészéhez hasonlóan, a Hírklikk is megpróbálkozott a nyyugdíjkorrekció mértékének „belövésével”. Ezt már akkor megtettük, amikor a Központi Statisztikai Hivatal (szeptember 8.-án) közzétette az augusztusi inflációs tényadatot. Mint akkor írtuk, a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által havi bontásban, az év végéig megadott kormányzati inflációs prognózis alapján a Portfolio által elvégzett számítás szerint az idén az éves átlagos infláció a 17,5-17,7 százalékos sávban mozoghat. Ám ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a törvény szerint azt kell alapul venni – s az idén eddig átlagosan egy százalékpontot is meghaladó mértékben magasabb volt a nyugdíjas kosár alapján számított ütem. Miután pedig az év elején 15 százalékos nyugdíjemelést hajtott csak végre a kormány, ebből az következik, hogy 3-4 százalékos emelést kell végrehajtani kiigazítás címén. Miután pedig választási év előtt állunk, s látjuk, hogy a kormány nem sajnálja a pénzt a szavazók „meggyőzésére”, ezért a magunk részéről hajlunk arra, hogy 3,5-4 százalékos korrekció jön majd novemberben. (Arról, hogy ez forintban mit jelent, itt olvashatnak konkrét összegeket.)