Oláh Lajos: kulturált ellenzéki pártok normális versengése zajlik

HírKlikk 2021. június 19. 16:15 2021. jún. 19. 16:15

A Fidesz kizárólag választási logikán működik, szerintük a szegények nem járnak el annyit szavazni, mint a gazdagok – mondta Oláh Lajos a Dk országgyűlési képviselője. A Fidesz visszaél a kiszolgáltatottsággal, mert a fideszes polgármesterek kénye-kedve dönti el, hogy mennyi pluszpénzt kaphatnak segélyként.

A legnagyobb baj a kistelepüléseken van, ahová az információk nem jutnak el. Ezek az emberek leginkább azt hallják, amit a helyi NER-vezetés elmond nekik – hívta fel a figyelmet a Klikkfm-en Oláh Lajos, aki a DK színeiben indul az előválasztáson a VI.-VII. kerületben.

Emlékeztetett: összesen hét olyan képviselő van Magyarországon, aki már kétszer tudott győzni és Oláh Lajos is arra készül, hogy harmadjára is győzzön, „és nemcsak hogy győzzünk, hanem nagy különbséggel” – tette hozzá.

Oláh Lajos a jelenlegi helyzetről elmondta, a Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olívió visszalépett és maradt a momentumos ellenfele, illetve indul a Jobbik jelöltje, de várhatóan a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa jelöltje is megméretteti magát a kerületben.

A DK-s képviselő megjegyezte, amikor a Párbeszéd-MSZP által támogatott jelölt visszalépett, akkor felhívta és megköszönte, egyben megígérte, hogy a programpontjaikat megcsinálja. Ilyen például a Péterffy Kórház ügye, hogy legyen 20 milliárd forint a fejlesztésre és 7-10 milliárd eszközbeszerzésre. Említette a belváros zöldítését is, hogy a Nyugati pályaudvar környékén lakókkal közösen alakítsák ki, hogy mi legyen. Hozzátette, egy saját felmérésük alapján, a helyiek 93 százalékban parkosítást szeretnének a Fidesz által elképzelt cirkusz helyett.

Arra a felvetésre, hogy ha kampány van, akkor a területen élők problémáival foglalkoznak, később már nincs ennyi figyelem, Oláh Lajos azt válaszolta, „ellenzékben sokkal kevesebb a lehetőség, csak a figyelmet tudják felhívni egyes ügyekre.” A képviselő maga 1700 írásbeli kezdeményezéssel élt már a parlamentben, ezek között van, amit saját maga lát és kezdeményez és van, amit a lakók észrevételeznek. Iyen például, amikor nem válaszol egy minisztérium a kérdésükre.

Rávilágított, hogy 1700 írásbeli kérdései többségére mellébeszéltek és visszamutogattak az elmúlt tíz évre. Kijelentette: „Kövér Lászlónak itt lenne feladata, ha a kormány nem válaszol, de ilyenkor csendben van.” A feleletek helyett oda nem illő statisztikákat kapott, de arra is volt példa, hogy javaslatát a parlamenti válaszban elutasították, majd kicsit később és kicsit másként sajátjukként visszahozták.

Oláh Lajos szerint egy országgyűlési képviselő ne akarjon önkormányzatot játszani. „Adjuk vissza az önkormányzatoknak a Fidesz által ellopott forrást és döntési kompetenciákat.”

„A Fidesz-kormány a pandémia idején elvett az önkormányzatoktól, miközben az összes többi ország támogatta azokat.”

A képviselő elmondta, a VI. és VII. kerület polgármesterei részt vesznek a kampányban, „több tart össze minket, mint ami elválaszt. Próbálunk összerakni egy minimumprogramot, amelyben minden párt egyetért. Kulturált pártokról van szó, meg lehet mutatni, hogy normális versengésben lehet kihívni egymást.”

A Fidesz oldaláról, egyelőre úgy tudni, Bajkai István, Orbán Viktor ügyvédje lesz a kihívó, de lehet, hogy új nevet dobnak be. „A korábbi fideszes képviselők elmenekültek a budapesti körzetekből és a listára igyekeznek. Bedobják az új arcokat.”

Arra, hogy Orbán Viktor a kihelyezett frakcióülésen Gyurcsány Ferencet nevezte meg egyik fő ellenségként, Oláh Lajos úgy válaszolt, az ellenzéknek saját narratíva kell, oktatásról, nyugdíjról, a hatalmas uniós források elosztásáról, amiről senki sem kérdezte meg a kerületeket és Nemzeti Konzultáció sincs róla.

A lényeg, hogy ne a Fidesz útját járjuk. „Ilyen blődségekkel, hogy ki kinek a zsebében van, ezzel nem kell foglalkozni.”

Forrás: Hírklikk