Olimpiai vírusvariánstól és gazdasági kisiklástól tartanak a japánok

HírKlikk 2021. június 19. 20:20 2021. jún. 19. 20:20

Tokióban rendezik meg a 2020-ról elhalasztott nyári olimpiát, öt hét múlva. A japánok nagy része azonban kockázatosnak tartja a játékok megrendezését, mert attól tartanak, hogy új fertőzéshullám indulhat el, amely tönkreteheti az ország gyengélkedő gazdasági fellendülését.

Bár a külföldi nézők nem vehetnek részt a játékokon, az eseményre mégis a világ minden tájáról érkeznek majd sportolók és hivatalos személyek, ami növeli annak kockázatát, hogy a koronavírus új változatait Japánba is behurcolják. Sőt, közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a játékok „szuperterjesztő” eseménnyé válhatnak. A múlt hónapban a Japán Orvosok Szövetségének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a találkozó akár a Covid19 egy új „tokiói olimpiai” törzsét is létrehozhatja – írja az Al Jazeera cikke alapján a Napi.hu.

Japán most érkezett meg a Covid19 fertőzés negyedik hullámának végére és a héten enyhülhetnek a rendkívüli állapot szabályai is. A kormány folytatja az oltási kampányt, de az oltások számában bőven elmaradnak a legtöbb fejlett országtól, a szigetország lakosságának alig több mint hat százaléka volt teljesen, és kevesebb mint tíz százaléka volt részlegesen beoltva.

Eközben a gazdasági szakemberek úgy számolnak, hogy az ország a második negyedévben kis mértékű növekedést produkálhat, azonban a járvány újbóli fellendülése megállíthatja ezt a növekedést.

„Az olimpia katalizátora lehet a koronavírus terjedésének. Ez a gazdaságra gyakorolt negatív hatás nagyon nagy lehet” – mondta Kiucsi Takahide, a Nomura Research Institute közgazdásza az Al Jazeerának. A Bank of Japan korábbi szakértője szerint a világjárvány okozta három leállás eddig 6,4 billió, 6,3 billió és 3,2 billió jen (58,1 milliárd dollár, 57,2 milliárd dollár és 29 milliárd dollár) veszteséget okozott az országnak.

Forrás: Napi.hu