Önálló egészségügyi minisztériumot követel az MSZP

HírKlikk 2021. február 16. 08:49 2021. feb. 16. 08:49

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt arról beszélt: a járvány második hulláma sokkal jobban érintette Magyarországot, hiszen az összes fertőzés 98 százaléka, és az összes haláleset 95 százaléka szeptember óta következett be.

Bangóné hozzátette: Magyarországon a koronavírus-fertőzöttek 3,4 százaléka meghal, ami régiós szinten is rossz arány. Úgy értékelt, az országos tisztiorvosi szolgálat rendszerének 2011-től kezdődő átalakítása, „szétverése" mellett nem meglepő, hogy problémás a járvány elleni védekezés Magyarországon.     

Szerinte az egészségügyet kapkodás és káosz jellemzi. Már nem is lehet tudni, hány miniszter felel a kabinetben a területért. Önálló egészségügyi minisztériumot és kompetens minisztert követelt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy válaszolt: ha a magyar orvosok, ápolók és betegek valamitől rettegnek, az éppen az, hogy a baloldal újra kezébe veszi az egészségügyet, hiszen kormányzásuk alatt bezártak kórházakat, elbocsátottak 6 ezer dolgozót és felszámoltak 16 ezer ágyat, a béreket pedig csökkentették.

Ezzel szemben – folytatta – a jelenlegi kormány „emberemlékezet óta" a legnagyobb mértékű orvosi béremelést vezette be Magyarországon. Az államtitkár szerint az MSZP-s képviselő a tisztiorvosi hivatalban dolgozókat támadja, amikor azt állítja, hogy nem végezték el a munkájukat. „Ez szégyen és gyalázat, nem lehet ezt tenni a járvány elleni védekezésben résztvevőkkel" – jelentette ki.

Ha összehasonlítjuk, mennyivel többen hunytak el tavaly Magyarországon mint egy évvel korábban, és ezt összevetjük más országok adataival, akkor alig van tíz ország, ahol a magyarországinál kisebb lenne a halálozási többlet – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence.

Forrás: MTI